No więc skuter to Macal cy 50 1999rok i 25tył km przejechane .Skuter jedzie mi 60km/h , blokada w wariatorze scięgniżta tylko w tłumiku została .Gadażem z dwoma go?ciami którzy posiadają macala i jednemu wycia 90 a drugiemu 80 . W które miejsca w skuterze musiał bym pozagl?daż i które musiał y by był wymienione ?? Narazie to w skuterze to patrzyłem na wariator i chyba jest w dobrym stanie , talerze też, bo jak ruszam to nie słychać pisk?w . Gdzie znajduje się sprzęgło w skuterze ?? Czy sprężyna centralna twardsza poprawia osiągi skutera ??
jeżeli założysz twardsze sprężynę to będzie silnikowi stawiaża większy opór ale wtedy pasek nie będzie się ślizgać w przekładni i nie będzie strat w mocy, ze sąabszł sprężynę jest na odwr?t.
sztukę jest właśnie dobranie optymalnej spr?zyny.specjalista od tuningu nie jestem ,ale myśle ze nie warto zaczynac od sprężyny ![]()
jeśli nie słychać pisk?w to chyba sprężyna jest dobra. sprzęgło jest w przekładni i jest połączone paskiem z wariatorem.
Jak jest połączony paskiem czyli znjaduje się całkiem z tyłu koło tylnego koła ,tak ??
Czy myślisz że jak na taki przebieg skuter wymaga szlifu ??
tak to jest na samym końcu. praktycznie po drugiej stronie koła tylnego tylko schowane w obudowie.hmm co do szlifu ci nie doradze zbytnio, ja mam 30k przejechane i lata jak się patrzy bez zadnego szlifu.moj starszy mowi ze szlif to się robi po zatarciu cylindra albo jeśli wiesz ze cos jest z nim nie tak ,a kolega sobie zrobić i mówi ze trochę lepiej jeździ tylko ze przy tym wymienić jeszcze wariator ;p zapłacić za sam szlif chyba 300 zł.
U nas szlif kosztuje 40zł ,ale u mojego kuzyna 30zł . Za to sam tłok z pierscieniami 70zł.
Narazie poprzeglądam gaźnik filtr powietrza i sprzęgło a jak dalej będzie mu?owato jechać to mu zrobie szlif
Zależy jak był używany, bo jak katowany to może i szlif, ja na Twoim miejscu przeczyściłbym sobie gaźnik, filtr, króciec, wymienić wężyki paliwowe etc. Zdejmij blokade z wydechu.
Możesz powiedzieć co to jest ten króciec i gdzie on się znajduje ??
Katowany nie wiem co to za bardzo znaczy . Jak nim jechałem to gaz do końca daważem , prawie zawsze , chyba że miałem mało paliwa to jechałem 40-50km/h . Normalnie wyciu?gaż 70 km/h . Często też zdarzażo się że kolega trzymać się mnie za bark i go cięgżem . Raz to nawet trzech na raz cięgżem . Ja myśle że skutera nie da się katowałale ja mojego wykorzystyważem jak umiałem .
Kręciec to ta czarna guma ??człca gaźnik z silnikiem. Sprawdź czy nie jest pop?kana.
Katowanie- NIEspokojna jazda, tak bardzo ogólnie mówiąc.
Nie chce zakładać nowego tematu a ten chyba jest dobry . Ile kosztuje sprawdzenie ciśnienia w cylindrze i czy długo to trwa ?? Tak w ogóle to można samemu sprawdzić czy to się jedzie do jakiegoś serwisu albo mechanika ?? Ile powinno wynosić to ciśnienie ??
I jeszcze jedno mały pytanie : Czy trzeba rozpo?awiaż silnik żeby wymienić tłok ?? I czy będzie potrzebne wymiana łożysk na wale i zimering?w ??
Jak masz sprzęt to możesz samemu zmierzyć, trwa to chwile, praktycznie tyle co wymiana świecy.
Aby zmienić tłok to nie musisz rozpo?awiaż silnika i nie trzeba zmieniał łożysk i zimering?w.
A jaki to trzeba mnie? sprzęt ??
No miernik ciśnienia chyba nie? ;/
A nie czasem Manometr ;/ Sprawdza się tym kompresje w cylku w atmosferach tak słyszałem…
Wkr?casz zamiast świecy kopiesz i masz odczyt.