wCześć,
Przede mną ciężki wybór. Otóż mam do wydania 2000 zł max 2500.
Motorower będzie oczywiście używany. Proszę abyście porównali te dwa moto pod pewnymi względami. Te pojazdy to Kymco nexxon i Romet ogar 900. Ewentualnie rozważam jeszcze nowego ws 50. Może polecicie jeszcze jakiś używany motorower(o wyglądzie dużego motora) do 2500 i dodacie go do porównania.
Oto to parametry:
1. Wygoda (od 1 do 10)
2.Spalanie (w litrach)
3. Miejsce dla dwóch osób (gdzie jest najwięcej)
4. Kultura jazdy (miły, ale nie za głośny dźwięk z silnika)
5.Łatwość w obsłudze (chodzi mi głównie o biegi)
6. Muszę o to zapytać:) V-MAX (w km/h)
7. I o to też:) Przyspieszenie (rwie asfalt czy rusza jak stara babcia na wyprzedaż:)
8.Awaryjność i częstość odwiedzin w serwisie.
9.Który w tej cenie najlepiej by się opłacał?
Zachęcam do dodawania innych modeli motorowerów najlepiej o wyglądzie motoru. Proszę nie pisać "ja tego mam i ty se takiego kup reszta to goowno".
Dzięki za pomoc:)
Ja mam coś podobnego do tych co wymieniłeś. A mianowicie Zipp Salmo, i spisuje się doskonale. Robię w tygodniu od 40 do 80km dziennie i nie mam żadnych problemów. Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie.
1. Wygoda zdecydowanie 10 - motorowery na dużych kołach mają bardzo dużą kanapę, tak więc nawet jak jadę w 2 osoby z koleżanką dość słusznej postury (nie mylić z grubą :-D) to miejsca jest aż nadto. Dodatkowo zawieszenie jest dość komfortowe.
2. Spalanie jest rewelacyjne - mi nie udało się nigdy dojść do 2l/100km - zawsze jest mniej.
3. Odp w punkcie 1
4. Dźwięk silnika 139FMB jest doskonały - jest cichy lecz brzmi bardzo dobrze.
5. Ogarniesz w godzinę i o nich zapomnisz.
6. Ja jechałem max. 73km/h - myślę że z tego silniczka w wersji 50cm3 wyciągniemy max. 75km/h przy długich przełożeniach.
7. Przyspieszenie nie powala, lecz nie ma też tragedii - do normalnej jazdy starczy. Ale odwdzięcza się za to wyżej wspomnianym spalaniem, a raczej tylko wąchaniem paliwa. Możesz tanio wymienić cylinder na 72cm3 i wtedy będzie już nieźle jeździć.
8. Jak dbasz to awarii praktycznie nie ma - jeden warunek, dobry olej syntetyczny plus paliwo z dobrej stacji i możesz jechać tak daleko dopóki dasz radę. Prędzej Ty padniesz niż ten sprzęt.
9. Zipp Salmo czasem jest za 2500 nowy na Allegro, jest trwalszy od np. Ogara 900 - ale obydwa przebija Kymco Nexxon - tu już mamy zdecydowanie lepszą jakość i nic nie ma prawa się psuć. Jedyna wada to półautomatyczne sprzęgło - jedni to lubią, ale ja nie jestem jakoś przekonany.
Sumując - w twoich funduszach najlepsze motorowery to Kymco Nexxon, Zipp Salmo i potem Ogar 900 - w 2 ostatnich jakość plastików nie powala, lecz mechanicznie są to bardzo trwałe i dobre pojazdy. Router WS50 też jest niezły - w końcu mechanicznie jest taki sam jak wyżej wspomniane modele.
Posłuchaj rad Michała. Wie co pisze. Ja swego czasu też go posłuchałem i kupiłem Kymco Nexxona - chyba najrozsądniejszy wybór w przedziale cenowym do 5tys. zł.
Co do automatycznego sprzęgła - to banalnie proste rozwiązanie. Nie musisz pamiętać o klamce sprzęgła, wbijasz po prostu kolejne wyższe biegi albo redukujesz do niższych w zależności od potrzeb. Powiedział bym, że dla początkujących takie automatyczne sprzęgło jest idealnym rozwiązaniem.
A z jakiego województwa jesteś.??
Może romet c1 trial city.??
jestem z woj. lubelskiego. Powiedzcie mi jeszcze co sądzicie i ile mogą kosztować mniej więcej poniższe motorowery:
Barton:
-fighter(2012)
-sprint
-fighter eco
Zipp:
-neken
-zv50
Oprócz tego jakby ktoś mógłby powiedzieć który z tych byłby najlepszy.
Ale radze ci Romet c1 trial city
bimber678 napisał:
jestem z woj. lubelskiego. Powiedzcie mi jeszcze co sądzicie i ile mogą kosztować mniej więcej poniższe motorowery:
Barton:
-fighter(2012)
-sprint
-fighter eco
Zipp:
-neken
-zv50
Oprócz tego jakby ktoś mógłby powiedzieć który z tych byłby najlepszy.
Kolego - posłuchaj rad Michała. On na tym forum jes o wielu już lat. Nie słuchaj kogoś, kto zaledwie kilka dni temu kupił w markecie jakieś wozidełko, nie ma absolutnie bladego pojęcia o tym co pisze.
Chcesz swój wybór oprzeć o tak niemiarodajne opinie?
Moja rada. Ostudź emocje. Poczytaj archiwalne wypowiedzi i tematy. Na pewno po lekturze tych wątków, będziesz miał wyrobione zdanie na temat skuterów i motorowerów.
Poczytaj wypowiedzi też na innych forach - na mielochu lub skutery.net
Smutno mi to stwierdzić, ale na skuterowo.com jest za dużo dzieciaków, którzy swymi wypowiedziami zaśmiecają tylko forum. Ich wypowiedzi nie są poparte żadnymi doświadczeniami i wiedzą o jednośladach, opierają się i powielają opinie innych, tak samo niekompetentnych kolegów. To co usłyszeli w piaskownicy albo na podwórku, powielają na tym forum.
Smutna rzeczywistość.
Może Ty, kolego, *benekpe* nawet i nie jesteś taki zły, jak to ja sobie myślałem początkowo o Tobie, po tych niektórych Twoich wpisach tutaj.
Do Ciebie po prostu trzeba się *przekonać*, chociaż miewasz też... *humorki*, a jakże. :D
Faktem jest, że niektóre wpisy dzieciaków to realnie jest *piaskownica*, a nawet niemal *żłobek*, ale *dziatwa* musi się na czymś jednak nauczyć/przekonać, a to forum pełni też poniekąd taką formę edukacji motoryzacyjno-techniczno-społecznościowej. :D
A jeszcze jedno, *benekpe*, to jak to jest naprawdę z tymi... *elektrycznymi pompami paliwa*? :P
Metros - irytuje mnie brak profesjonalnej moderacji tego forum. Każdy wypisuje co mu na myśl wpadnie, nikt tego nie kontroluje.
Jestem częstym bywalcem tego forum, pomimo, że od dłuższego czasu jeżdżę motocyklem - taki sentyment mi pozostał. Nie wykluczam, że kiedyś na stare lata nie kupię jakiegoś wygodnego maxiskutera.
Zauważ pewną prawidłowość. Starzy doświadczeni userzy zazwyczaj są powściągliwi w swych wypowiedziach, nie wdają się w utarczki słowne z dzieciakami. Ich wypowiedzi są merytoryczne i rzeczowe. Ubolewać jedynie należy, że tacy forumowicze stanowią tutaj mniejszość.
Nikt nie jest alfą i omegą - ja staram się wypowiadać (co być może nie zawsze i nie do końca wychodzi mi dobrze:-) w tematach i na sprawy, w których mam coś do powiedzenia. Moje wypowiedzi formułuję w oparciu o mój bagaż doświadczeń z jednośladami, posiadaną wiedzę.
Forum z założenia ma służyć do wymiany poglądów, omawianiu wszelakich spraw i aspektów w zakresie tematyki danego forum.
Szkoda, że coraz częściej osoby, które nie potrafią użyć merytorycznych argumentów w rozmowie, posuwają się do używania obelg i wyzwisk wobec innych.
No dobra, starczy tych narzekań :-)
I tym oto tutaj wpisem, kolego *benekpe* przekonałeś mnie jednak do wartości Twojej osoby.
Szacunek dla Ciebie i pozdrawiam.
router bassa 50 jest ok baśka ma szacun