Ciepły silnik ma problemy z odpalaniem

Hej, mam Junaka RAW 50 z silnikiem 139fma i tak jak w tytule, ma problem z odpalaniem na ciepłym. Gdy silnik jest zimny odpala na strzała, nie zdarzyło mi się nigdy użyć ssania, lecz gdy silnik jest ciepły to bez dodania dość dużej ilości gazu nie chce zapalić. Świeca jest czarna, ale przez to że jest tam gaźnik elektroniczny nie mogę nigdzie znaleźć instrukcji jak wyregulować dawkę paliwa. Jak i czy w ogóle da się to rozwiązać?

czujnik temperatury może kłamać.

tzn? bo zaczynam rozważać wywalenie tego gaźnika i wrzucenie zwykłego tylko tutaj zdania rabinów są podzielone, jedni mówią że przy takim czymś trzeba wywalić całą elektronikę żeby chodził, a inni że wystarczy wsadzić nowy wyregulować i można śmigać

co tzn? jeżeli czujnik temperatury pokazuje sterownikowi złą temperature to sterownik uważa że temperatura jest zła. I źle steruje silnikiem.
Tylko tam jest chyba czujnik tylko w sterowniku - wiec problem bo to mało naprawialne. Trzeba by podmienić sterownik.
Może też ci lać wtryskiwacz… bo to jest ten gaźnik z wtryskiwaczem??

Co do zmiany na zwykły gaźnik to wszyscy rabini mają racje bo sie wyrażają mało precyzyjnie. Wiec nie “całą elektronike” a tylko sterownik wtrysku z tym “gaźnikiem elektronicznym”. Kupić zwykły moduł zapłonowy i ze dwa kable przerobić żeby go zasilić, zwykły gaźnik i tyle.