Witam mam chinola 4 t i mam taki problem zawsze jak go odpalam i wyprowadzam to dzieje się takie cos dodaje gazu i słysze taki dziwny dzwiek tak jak by się mulił daje mu na maksa manetka chwile powyje i dopiero rusza . Najgorzej jest na swiatłach jest zielone ja mu manetke i chwilke muszę poczekac aż ruszy czego to moze byc winna .moze byc to wina paliwa bo one stoi juz w baku i stoi ?
według mnie to rozregulowany gaźnik
wyreguluj gaźnik to powinno pomóc i nie pytaj się jak wyregulować gaźnik bo jest duzo takich tematów na forum wystarczy poszukać :evil:
Może masz za ciężkie rolki i wolniej trochę wkręca na obroty.
Możesz mieć za twarde sprężynki sprzęgła i rozszerzają się dopiero po osiągnięciu pewnej ilości obrotów.
Zmieniałeś jakieś części w skuterze albo ruszałeś coś w napędzie?
A to dla czego dzieje się to dopiero teraz jak skuter mam juz rok ???i nie no w sumie od czerwca przebieg 4 tys ??
A czyściłeś filtr powietrza i gaźnik? Może po prostu zasyfione i słabą mieszankę dostaje
to jest 4T to nigdy nie będzie chodzić dobrze i to jest wiecznie zamulone!!
A tak to wyreguluj napęd i gaźnik właściwie skupiłbym się nad sprzęgłem i jego regulacją
ale on w czesniej łądnie chodził z wszystkich chinoli najlepiej się zbierał ( z osiedla) a teraz muli się to porażka i to straszna
Chyba sam sobie odpowiedziałeś… Jacob555
Jacob555 raczej twoja poprawa nie byla mądrą wypowiedzią bo co ma chinol do ruszaniaż???
A ty wez sprawdź czy rolek nie ma kwadratowych bo moze na poczatku się zawieszają i wyje pozniej łapie i jedzie
Chetnie bym sprawdźił ale nie mam kluczy zeby wario odkrecić i sprawdzić a jak pojade do mechanika zeby sprawdźił to pewnie trochę kasy zawoła
Damianho napisał:
A czyściłeś filtr powietrza i gaźnik? Może po prostu zasyfione i słabą mieszankę dostaje ;-)
wy tu kombinujecie ze sprzęgłem innymi rzeczamiż?? na cholere!!! skoro skuter stał wcześniej dobrze chodził to znaczy ze teraz jest zasyfiony wyczyść gaźnik i filtr i będzie dobrze!!
filtr kupie nowy a jak ten gaźnik wyczyścić bo nie wiem za bardzo ??
Zdejmij go i dmuchnij w niego ze sprężarki.
Kowal napisał:
Zdejmij go i dmuchnij w niego ze sprężarki.
I benzyną ekstrakcyjną przepłucz ;-)
i będzie git ?
Powinno być ok. Najlepiej wyjmij wkładkę wypierz w pralce lub w płynie do mycia naczyń i wysusz. Wyczyść cały filtr(bo pewnie w środku jest cały olejem ulepiony). Nasącz wkład olejem, zmontuj i sprawdź jak jeździ. Przemyj gaźnik(jak czyszczenie filtra nie pomoże). Najczęściej po dłuższym postoju muli chińczyki(wiem to z własnego doświadczenia ). Może być też rozregulowany gaźnik, ale wpierw sprawdź ten filtr.
jarek3377 napisał:
filtr kupie nowy
Tylko nie mów, że stożek.
niee wole arboxa czy jakos tak bo przez ten filtr stozkowy więcej brudu przedostaje się do gaźnika
Airbox to jest stożek, ale gąbkowy.