Siemanko. Opowiem all od pocczatku. OK wlałem sobie paliwo jade jade normalnie gites za 30 min wsiadam odpalam jade full gaz 90 na blacie zakret to zwalniam puscilem gaz i zgasl oho no to odpalam ale nic kopie go z 5-7 min odpalil ale od tego wlasnie czasu stracil moc kiedys normalnie licznik zamykalem a teraz ledwi 70 km/h ;/ Przyspieszenie to juz nie to dlawi sie czymś rozpedza sie z 40 sek i 70 km/h i dalej nic gaznik czyscilem, wyregulowalem swieca ma kolor kawy z mlekiem filter powietrza wyczyscilem i nic -.- Moze to przez to, że moj tata wlał do silnika 2t olej na ktorym pisze 4T? Jak go wlal to normlanie chodzil dopiero tak od wczoraj a wlal go z 2-3 tyg temu. Co moze byc przyczyną? Skuter to CPI Popcorn 2004r
Sprawdziłeś stan oleju? I po co jeździsz "full gaz"? Toż to katowanie maszyny...
Oleju jest tyle ile ma byc nie doslownie full gaz u mnie na 2/4 manetce 80 cisne tylko tak napisalem ;d Olej 4t nic nie robi z silnikiem 2t ?-.-
Dodam, że po zrobieniu teraz ok 7km skuter sam gasnie, czasami nie rowno chodzi? czyżby zawory?
przecież napisles ze to silnik 2t . w 2t nie ma zaworow...
A to sry ;d To co moze byc przyczyna? ; ]
Padne zaraz, może by tak ten olej wylać i zalać zbiornik odpowiednim?
To przez ten olej sie tak dzieje? :>
Nie wiadomo. Ale jak wylejesz ten co jest i wlejesz ten odpowiedni to się chyba dowiesz , nie ?
Nieprzypadkowo są osobne oleje do 2t i 4t...
Kiedyś kumpel zalał Mobil 10W40 do swojego dwusuwa. Skuter jeździł niby normalnie ale po 500 km stracił moc i niedługo potem się zatarł.
Oleje do 4T nie są przystosowane do spalania. Mogą zostawić mnóstwo nagaru i nie zapewniać odpowiedniego smarowania.
ludzie to mają pomysły -.-
Ja tak jak nie mam oleju wleje 170ml oleju od podkaszarki spalinowej husqvarna na 5l i jade do sklepu po olej jak kupie na miejscu naleje. biore czyszcze wężyk i wciągam wolej. moim zdaniem lepiej czasem mieć bogatszo mieszanke a te 5l starcza mi na zaledwie niecałe 3dni mniej gazu i jest wszystko jak należy. nie bez powodu kupuje olej za 40zł litr ;) Powodzenia z silnikiem na początek daj mu olej ten co wcześniej lałeś i daj mu bogatszo mieszanke niech tłok ma:D a jak to nieda rady to chyba jedynie nowy tłok
Mieszankę bogatszą w olej? Odradzam. Już ja dobrze wiem dlaczego.
troche podymi i po sprawie jedynie troche świece przeczyścisz i będzie grało. mam skuter od paru latek i cały czas na jednym tłoczku. przejechane ponad 17 tyś km i jakoś wszystko inne daje siwe znaki a nie tłok.......
Spuściłem olej w poniedziałek kupie nowy i zobacze jak bedzie dalej sie dławił czymś i jechal ledwo co 60 km/h to kur** jasna mnie wezmie ;d Dzieki za odpowiedzi :)
Siema mam taki problem z moją maszyną na każdym biegu się dławi nie da się przekroczyć 60kmh gdzie normalnie smiga 110kmh a 120kmh gaznik był regulowany olej wymieniany no i filtr czyszczony
i postanowiłeś napisać tego posta tak kompletnie z czapy , nie podając co to za sprzęt i do tego w temacie o czymś zupełnie innym?