Brak ładowania akumulatora

Cześć.
Kolejny i póki co ostatni problem z moim zippem dotyczy braku ładowania akumulatora.
Wymiana regulatora napięcia nie pomogła, na pinach przed regulatorem i z odpiętym aku napięcia na biegu jałowym to w zależności od konfiguracji 0/2,3/9/12 V, a po przygazowaniu do 50V. Wiem że powinny one wynosić ok 30V na jałowym. Sprawdziłem wizualnie stator i wygląda bardzo dobrze - żadnych nalotów, przetarć czy opaleń izolacji.
Napięcie ładowania aku (na odpiętym) to ok 3,5V na jałowym do 8V po przygazowaniu, co jest dla mnie tym bardziej niezrozumiałe, że przy podpiętym akumulatorze napięcie wzrasta z rozładowanych 11,7V na jałowym do nawet 12,3V po dodaniu gazu.
Kostki oraz instalacja ogólnie wygląda dobrze, bez przetarć czy prowizorki.
Wydaje mi się że to stator, ale szkoda wydawać 40zł bez pewności.

PS: Nie ma problemu z odpalaniem czy pracą silnika, światła działają oraz swięcą znacznie mocniej po dodaniu gazu

Pomierzyłem rezystancje cewek i wyniki są ok.
Napięcia dla zapłonu są ok, jednakże napięcie ładowania (przewód biały) i napięcie świateł są bardzo niskie na poziomie 9 do 16V, także po odpięciu przewodów statora od instalacji. Czy jednoznacznie świadczy to o uszkodzeniu cewki ładowania i świateł ?