Cześć wszystkim przychodzę do was z problemem z którym myślę że dzięki wam da sobie radę. Mianowicie posiadam skuter Zipp toros f16 2012rok. Skuter w pewnym momencie po odpaleniu i po przekręceniu stacyjki na off nie gasł… Niewiele myśląc dostałem się do instalacji stacyjki. Przeczyściłem te zapinki w kostce i dalej to samo , no to dobra wywaliłem całą kostkę ,kupiłem hermetyczną 6 pinową aby w przyszłości nie mieć już z tym problemów tylko głupi ja nie zrobiłem zdjęć który kabelek do którego… Podpinając kolorystycznie czerwony do czerwonego 2x zielony do 2x zielony czarny do czarnego i zostawiając ze stacyjki czarno biały pusty + pusty zostaje z instalacji koloru jasno różowego, cały ten zabieg powoduje iż po przekręceniu kluczyka mam światło stop kierunki , klakson, brak przedniego światła pozycyjnego no i najważniejsze nie ma iskry , żadnej reakcji na wciśnięcie “klamki” i przycisku start… na kopce też nie ma iskry. Proszę o pomoc … Bankok
schematów skutera 4T w necie jest od czapy.
np taki jak ten niżej ale znajdziesz ich dużo.
Stacyjka robi dwie rzeczy:
Po pierwsze kiedy przekręcasz kluczyk to załącza PLUS z akumulatora na reszte obwodów a JEDNOCZEŚNIE ROZŁĄCZA tzw “mase gaszącą” idącą na moduł zapłonowy. Tak długo jak na moduł ze stacyjki idzie masa tak długo nie bedzie iskry. Ten kabelek na moduł to na tym schemacie Czarno-biały (B/W) - i jak widać wewnątrz stacyjki łączy sie z masą (zielone).
Nie znam się zbyt dobrze w odczytywaniu schematów mam zdjęcie kabelków z mojej stacyjki i do instalacji może w ten sposób mógłbyś mi jakoś pomóc?
pomagam: masz je połączyć zgodnie ze schematem. Schemat sobie otwórz na komputerze a nie na telefonie. Stacyjka jest na górze schematu i jest opisana po polsku “stacyjka”. To jest dokładnie to samo co sfotografowałeś tylko narysowane
Nie ogarnę tego , no cóż będę musiał oddać go do kogoś kto to ogarnia