ta 90 chyba z Rys :P chyba, że ma cylinder 80 ccm to może i tak.
Dobrze, że się szkoła zaczyna może będzie mniej idiotycznych tematów i postów.
Nie dziw się ojcu, on odpowiada za Ciebie jeszcze przez te 3 lata do 18stki, to się martwi na zapas :)
Spójrz do dowodu/na ubezpieczenie. Typ pojazdu: MotorowerDanny napisał:
Leszek napisał:
Co nie zmienia faktu, że w przypadku każdego z nich OC nie działa. Odblokowany = nieubezpieczony.A co w przypadku gdy mój już fabrycznie bez blokad? ;)
Prędkość maksymalna: 45 km/h
Więc to motocykl nie motorower. Jakbyś spowodował wypadek i wzieli by twój skuter na badanie techniczne to bys mial kiepsko, bo musialbys płacić odszkodowanie z własnej kieszeni. Choć musze sie przyznać, że mój pojazd jest odblokowany i jeszcze ma włożony silnik 125cc :P Więc ostro łamię przepisy :)
Słuchaj taty i innych bo mają rację. Dużo jest świrów którzy jeżdżą 80km/h a potem zamiast do szkoły miesiąc leżą w szpitalu połamani. Jeżeli już chcesz zdjąć te blokady to lepiej niech zajmą się tym specjaliści którzy na takich rzeczach się znają bo jak coś zepsujesz to będziesz żałować, więc lepiej jeszcze to przemyśl.
madi dlaczego sugerujesz, ze te 90km/h musze miec 80cc? chce cie zmartwić gdyż po tuningu wariatora (wariator otwiera sie do samego konca co pozwala na osiagniecie takiej predkosci) tyle jechał skazówka doparła do samego końca a motor sie jeszcze rozpedzał
a jak np. mam 18 lat i odblokowany skuter to łamię przepisy?
Oczywiście. Chyba, że masz prawo jazdy A1 lub A i skuter zarejestrowany na motocykl, z OC opłaconym na motocykl. Wtedy jest ok.
DooOminO najwyraźniej Twój licznik przekłamuje konkretnie.
przeklamuje o 6km/h jezeli jest to kosmiczna prędkość dla ciebie to wpadnij do mnie
ps wez sam swoj motor i zagladnij do przekladni czy wariator otwiera sie do konca..
ps2 przepraszam za bledy ale pisze jedna reka..
a przy każdym wypadku skuter lub samochód jest dawany na diagnostyke??
lisu zmiana cylindra to zmiana pojemnosci silnik awiec jesli z 50 zmienisz na np na 70 to juz masz moptor i potrzebe przerejestrowania na motocykl oraz wyrownanie oplat oc zgodnie z parwem ale zycie swoją drogą a potem sie wlasciciele takich "moduw" dziwą ze muszą pokrywac straty z wlasnej kieszeni i dostaja porzadne akry za zmiane pojemnosci. dodatkowo kazda kolizja bedzie uznana z twojej winy nawet jelsi to ktos w ciebie wjedzie
a jak będzie poj.50cc to też?i czy każdy pojazd dają na sprawdzenie?Ja nie zamieram zmieniać pojemności tylko części na tuningowe i jak np. miałbym wypadek to kapną się że jechał mi np.85kmh i blokad nie ma?
Jeśli licznik zatrzyma się na jakiejś predkości to tak. Ale wydaje mi się, że badaniom pojazdy poddaje się po konkretnych wypadkach - gdy ktoś zginie czy coś takiego.
Ja proponowałbym Ci zrobienie blokady obrotów na odblokowany skuter. Takiej włączanej pilotem lub wyłącznikiem w ukrytym miejscu. Gdy Cię łapią to włączasz i masz zablokowany skuter. Koszt - od 130 zł, a jeśli robisz sam to nawet mniej. Był tu nawet temat o tym.
A mając 15 lat mogę zrobić to prawo jazdy A1, A ?
I wtedy jeździć odblokowanym>?
Motorower to pojazd o pojemności do 50 ccm, który osiąga nie więcej niż 45 km/h i nie ważny jest Twój wiek i posiadane uprawnienia. Jeżeli Twój pojazd nie spełnia dwóch powyższych "norm", a jest zarejestrowany na motorower i ma takie ubezpieczenie OC, to jeździsz nielegalnie i w razie wypadku możesz mieć problem.
@up
A1 jest od 16 roku życia.
Panowie, spójrzcie na drogi. Ile jeździ odblokowanych skuterów, których właściciele mieli wypadki czy kontrole drogowe, i nie mieli żadnych problemów? :). Jeździłem Hurricanem zablokowanym do 55 km/h, kilka razy z taką predkością minąłem policję, i nic. Tak samo mój kolega. Skuterek leci mu licznikowe 70 km/h a też problemów nie mial. Spotkałem sie kiedyś z czyjąś opinią na forum o odnośnie wypadku na odblokowanym skuterze. I co? I nic. Nie było badań technicznych, ani nic ;). Prędkości przekraczać nie należy, a poza zabudowanym lecieć tyle na ile pozwala rozum, czyli po mojemu maksymalnie 70 km/h. Leciałem kiedyś skuterkiem kolegi 80 na godzine i miałem mgłę przed oczami i świst w uszach ;). Taka prędkość jest juz nienormalna.