Bendix nie łapie

Witam, gdy chcę odpalić skuter z rozrusznika z podpiętym prostownikiem do akumulatora żelowego który jest zepsuty to bendix raz łapie a raz nie, ale rzadko kiedy złapie. Z kopniaka odpala normalnie, tylko teraz pękł półksiężyc więc został mi tylko starter, dodam że rozrusznik i świeca jest nowa.
Skuter Router Metro City 50 4t

zaraz… podpinasz prostownik do zepsutego akumulatora nie mając pojęcia jak bardzo jego uszkodzenie obciąża układ elektryczny, do tego usiłujesz odpalać z prostownika silnik - a mało który prostownik generuje odpowiednio wysoki prąd bo jest stworzony do ładowania akumulatora a nie napędu silników elektrycznych pod obciążeniem i sie dziwisz że raz działa a raz nie?
Zrób test ze zdrowego akumulatora to bedziesz wiedział czy to bendix wysiada czy elektryka nie wyrabia zasilać i bardzo prądożerny rozrusznik i zapłon bo na razie to sobie wprowadziłes tyle zmiennych do tej zagadki że trudno coś jednoznacznie stwierdzić

A takie pytanie, jaki akumulator do skutera ? Chodzi o to żeby bez problemu można było odpalić z rozrusznika. Kwasowy czy żelowy ? Najlepiej jakiś tani a wydajny

taki jak zaleca producent tylko dobrej firmy - yuasa, exide - te wytrzymuja głebokie rozładowania.

A żelowy czy kwasowy ? Któryś jest lepszy ?

AGM

Chciałbym sprawdzić czy skuter odpali z rozrusznika na akumulatorze samochodowym też 12v.
Teraz pytanie, czy przytykając tylko kleme do masy do akumulatora bez niczego będzie dochodził prąd ?

Albo czy da rade kablami rozruchowymi jakoś to połączyć

tak, plus do plusa, minus do minusa

A przejdzie prąd przytykając kleme do masy akumulatora?

Ja nie chce podłączyć akumulator od samochodu do akumulatora w skuterze tylko sam akumulator od samochodu, i czy przytykając kleme że skutera do masy do akumulatora będzie przechodził prąd

Rozwiązane, nasmarowanie bendixa oraz nowy akumulator pomogło