Będzie palić olej?

Witam, mam problem i nie wiem czy to normalne, ale zawsze po odpaleniu jak motorek chwilę pochodzi w garażu jest siwo i widać że trochę kopci z wydechu. Rozebralem go dziś i moim oczom ukazało się takie cos

Poczytalem o tym chwilę i dowiedziałem się że to przez zbyt bogatą mieszankę. Czy może przez to palić olej? Pod palcem nie czuć rys na cylindrze i zastanawiam się czy będzie konieczne kupowanie nowego. Jak dla mnie motorek jeździ naprawdę dobrze i nie mam wrażenia żeby osiągi spadały co przejażdżkę. Dodam że jest na dotarciu. Z góry dzieki

to nie jest dramat ale jak tak masz już na dotarciu to dobrze nie wróży na przyszłosć

To zmieniać czy zostawić? Tego naprawdę nie czuć pod palcem. A jak zostawię jakie mogą skutki w przyszłości?

zostaw. czas pokaże :smiley:

A mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie mam problem z tym że dostaje zbyt dużo paliwa przez co świeca jest czarna. Aktualnie mam gaźnik pz20 i czy gdy zmienię dysze to na tyle będzie różnica że ta świeca będzie mogła mieć kawowy kolor? Czy aż takiej różnicy to nie wniesie?
Dałem już dysze ze starego gaźnika jest trochę lepiej ale może mi się wydawać. Ale świeca dalej czarna.

no właśnie głównie na tym polega regulacja gaźnika że dobiera sie dysze.

Ale dlaczego w starym gaźniku działało dobrze na 78 a w tym na 72 ma o wiele za dużo.
Ta iglica się jakoś bardziej podnosi? Skoro tak dużo paliwa tam wlatuje. Tylko pytanie jaka kupić żeby nie przesadzić z tą wielkością żeby to paliwo dostawał wogole. Kupować pz 19? Czy zmieniać dysze? Bo 5 dysz kosztuje tyle co nowy gaźnik to może nie ma sensu się z tym bawić i łatwiej kupić bardziej dostosowany. Daj jakąś radę. I nie mogę znaleźć żadnego kalkulatora dysz tak orientacyjnie do tej 72cc i gaźnika pz 20 żeby zacząć ale nie przesadzić z za małą lub zbyt dużą.

a skąd ja mam wiedzieć czym sie rózni stary gaźnik od nowego? nic o tym nie napisałes.
Nic nie napisałeś jaki to sprzęt a chcesz porad o dobieraniu gaźnika.
Jakim cudem ci wyszło że 5 dysz kosztuje tyle co nowy gaźnik??? Dysze są po 3,50zł…

Stary gaźnik miałem pz 16 a nowy pz 20 na Gmoto jedyne pasujące to M4 kosztują po 15 złoty chat gpt mi powiedział żeby zacząc od 65 i tak chyba zrobię. Jak to nie to to kupie 60 jak dalej będzie zalewać to zostawię przynajmniej będzie trochę lepiej.

https://allegro.pl/listing?string=dysze%20dysza%20gaźnika%20m4&order=p

dysze gaźnika od 2.12 zł…

Ale ja potrzebuję mniejszej niż 72 a takich za 2 złote nie ma…