Witam, chciałem się zapytać jak wymienić cewkę razem z przewodem WN i fajką.
A po co chcesz wymienić? Zepsuła się?
Tak, w poprzednim moim temacie doszliśmy do wniosku iż to cewka ale nie wiem zabardzo jak ją wymienić.
Wyciągasz plastikowy schowek spod siedzenia. Na drugim końcu tego czegoś co idzie od fajki świecy (czyli przewodu wysokiego napięcia) jest cewka. Odpinasz dwa przewody z niej (najpierw ściągasz gumową osłonę), potem odkręcasz śrubę mocującą (czasem trzeba użyć dobrego śrubokrętu - dużego - i trochę siły). Gdy masz cewkę w ręku WYKRĘCASZ z niej przewód w.n. Ot - wszystko.
Tak tylko kabel w.n idzie pod bak a potem jest w osłonce razem z innymi kablami. Aby nie rozwalać osłonki trzeba zdjąć fajkę chyba i poprostu go przeciągnąć ale potem jak włożyć ?
Przywiąż sznurek do przewodu i potem przeciągnij z powrotem. Albo po prostu poruszaj nim i zobaczysz który to. Ja zresztą myślę, że najgrubszy.
Witam ponownie.Wróciłem właśnie z garażu ponieważ byłem bliżej przyjrzeć się cewce. Nie jest to takie proste jak myślałem. Kabel który WN który wychodzi z fajki idzie pod bak a tam jest taka jakby wtyczka w którą wchodzi kabel a z tyłu tej wtyczki wychodzą dwa cieńkie kabelki które idą dalej i tam chyba w chodzą w wiązkę połączonych ze sobą kabli następnie dochodząc do cewki(nie te kable w osłonce). Nie wiem czy dam rade to sam zrobić ale na gwarancję nie mam co liczyć ponieważ kupowałem go przez internet i w każdym serwisie robią wielkie problemy jeżeli chodzi o naprawę gwarancyjną.
Pomoże ktoś?