Aprilia SR50 Street - dlaczego tyle waży?

Pisząc temat musiałem doprecyzować go ale pytanie chcę sformułować ogólnie.
Co w skuterze powoduje jego masę całkowitą rzędu 100 kilogramów?..
Jeżdżę od roku Aprilią sr 50 street i zastanawia mnie ta kwestia.
Wielka kanapa z tworzyw, dużo plastiku, silnik o małej pojemności, małe koła (obręcze)., krótki widelec.
Oczywiście - jak złapie się "byka za rogi" to czuć taką masę, bez dwóch zdań.

Wydaje mi się że jak na takiego żuczka to jego masa jest w dziwny i sztuczny sposób zawyżona.

Na oko laika jak ja sprzęt tego kalibru powinien ważyć przynajmniej kilkanaście kilogramów mniej.

Będę wdzięczny za wyjaśnienia.

instalacja wtryskowa ma więcej elementów niż gaźnik zasilany grawitacyjnie, dwie tarcze z zaciskami, spore koła, chłodnica, płyn chłodzący, solidna rama i trochę plastików. Robi masę. Sam silnik ma solidny blok i jest dość ciężki

Nie wątpię że tak jest, co nie zmienia faktu że wydaje się to być bardzo bardzo dużo sumarycznie.... :)
Ciężkie bydlę....

Benyco Arron 50 4T
Znalazłem na kanale YT tego portalu test tego skutera i podają że "zalany" waży około 80 kilogramów...
Jeśli da się przy takim wynalazku to chyba uznanemu producentowi włoskiemu powinno wyjść to lepiej... :(

ale co ty porównujesz? małe kółka, z tyłu bęben, pojedyńcza lampa, chłodzony powietrzem czterosów z gaźnikiem- nie ma połowych tych części co aprilla.
Ogólnie chińczyki klasy 1.8m ważą do 70-80kg, te 2m ważą około 100kg. Markowe są trochę droższe bo mają ciut grubsze plastiki, więcej osłon, trzyma to więcej śrub

Oczywiście, nie wątpię że tak jest - to mój pierwszy skuter i cała wiedza na ich temat to to czego się nauczyłem w ciągu 14 miesięcy eksploatacji :)

dopisz sobie do tej wiedzy że lekki wcale nie oznacza bezpieczniejszy. wręcz na odwrót.