witam niedawno kupiłem skuter marki aprilia sr 50 z początku sprawował się znakomicie miał bardzo dobre przyspieszenie oraz bardzo dobre osiągi . Niestety jak jechałem dłuższą trasę 30 km jechałem 70 km/h i skuter momentalnie spadał z obrotów aż zgasł silnik . Próbowałem kopać nic nie poskutkowało sprawdzałem świecę oczyściłem ją dalej kopałem nic . sprawdzałem iskrę iskra jest , czy może to być wina gaźnika czy to zatarcie cylindra ? proszę o odpowiedzi i pomoc z góry dziękuje .
podejrzewam że ją zajechałeś
Ona jest chłodzona powietrzem czy cieczą? Ciecz jeszcze może by wytrzymała, ale ja jak jadę AC ze średnia prędkością 50-60 km/h to silnik jest już dość ciepły po 10km. Co dopiero 70km/h przez 30km.. :/
chłodzona powietrzem ;/ orientujecie się ile kosztuje wymiana tych wszystkich części ?
cylinder sam sobie wymienisz nie jest to operacja na otwartym sercu a co do kosztów to zależy czy zajechałeś sam garnek czy łożyska na wale czy złapało uszczelniacze walu a może tylko one poleciały i za hu nie odpali żeby zweryfikować musisz rozebrać ale najpierw sprawdź jakie ma ciśnienie sprężania.na przyszłość który rocznik apki silnik leżący stojący pełna jej nazwa miały kilka typów silnika????