Aprilia SR dusi się i strzela z tłumika!!POMOCY!!

A więc tak Skuterek to Aprilia SR po tuningu.

Jechałem skuterem i nagle na wyższych obrotach zaczoł się dusić, strzelac z tłumika, później zgasły światła. Poprostu skuter nie wkręca się na najwyższe obroty.

Rozebrałem skutera i magneto strasznie latało trzymało się na 2 nitach 1 został urwany, więc iskrownik i magneto były do wymiany, kupiłem na alegro nowy iskrownik i magneto. założyłem to, światła zaczeły znowu świecic a skuter dalej odwala nie wkręca się na najwyższe obroty( dusi się, strzela z tłumika).

To co od razu zrobiłem to zdjełem gaźnik przeczyściłem go i próbowałem regulować, jednak bez żadnych efektów, później świece zmieniałem dalej to samo. Co to może być moduł, cewka, jakieś zwarcie w instalacjiiż? pęknięty przewód, złe paliwo za dużo oleju. poprostu juz mam takie mętlik w głowie, że nawet nie wiem do czego się zabrać.
Pomóżcie mi jakoś się z tym uporać, dawajcie jakieś rozwiązania
Z góry dzięki :):slight_smile:

kolego miałem ten sam problem to tez nie miałem juz sił i oddałem skuter do mechanika on wymienił gaźnik i cyl pojezdziłem tydzien i problem powrócił ;/ nie wiem co to jest ale zdaje mi się, ze cyl i gaźnik można wykluczyc

Sprawdz czy nie lapie lewego powietrza

wydech moze zapchany.

jak strzela z tłumika to zapłon jest opóźniony, najpewniej radził bym ci sprawdźić cewkę, w każdym skuterze jest praktycznie taka sama, ( tylko od piaggio nie pasują)
później kombinować modół, w opisię masz RS, ( takie pytanie) czy stator masz ustawiony prawidłowo bo wiem ze w RS’kach idzie statorem obracać jak w starych komarach

JaRo007 napisał:

A więc tak Skuterek to Aprilia SR po tuningu.

jak widzisz on ma SR czyli skuter a nie RS ;]

lewego powietrza na pewno nie łapie, wydaje mi się że cewka albo moduł jest walnięty lub poprostu tłumik zapchany odkręce tłumik i zobacze jak chodzi czy jest poprawa, i jeszcze jedno zmieniałem świece to na jednej wkręcał się wyżej a na drugiej to samo, a moze byc tez powodem jakieś zwarcie w instalacjiiż?

Jechałem w deszcz jak mi się to zrobiło

[ Dodano: 12-06-2009, 22:17 ]
Teraz to już mam nowy problem, skuter odpala ale pochodzi 5 s i gaśnie jak dodaje gaz to od razu gasnie nawet obrotu mu się nie zwiększaja. Po paru takich odpaleniach nie odpala ale silni chodzi tylko 2s