Aprilia Sr - blokuje tylne koło, szarpanie, stuki w przekład

Witam. Mam problem z Aprilia Sr 50 -1999rok. Wczoraj zaczęło dziać mi się cos z przekładnią. Dojeżdzałem do skrzyżowania, puściłem manetke ale skuter dalej się toczył, a raczej czułem szarpanie. Zjechałem ze skrzyzownaia, postawiłem skuter na nózke centralną, i chciałem obrócić tylnym kołem, jednak nie mogłem, gdyz cos blokowało. Wkoncu odpaliłem go, również na nóżkach i koło się kręciło, a raczej przeskakiwało co kawałek ( szarpanie ). Ale dało się go zatrzymać i obrócić do tyłu, jednak po chwili koło znowu zaczeło się kręcić do przodu.Gdy skuter jest zgaszony, albo nie mogę obrócić tylnym kołem, albo obraca się ale bardzo cięzko, jakby cos blokowało. Jak uruchomieć silnik koło się kręci. Z przekładni dochodzą małe stuki, które są spowodowane tym szarpaniem, tak mi się przynajmniej wydaje. Skuter zaczął wkręcać się bardziej na obroty, przy starcie. Co może być przyczyną? Z góry dziękuje za szybką odpowiedź. Pozdrawiam Serdecznie

rozkręć przekładnie i zobacz czy wszystko w porządku [nie bój się nie ma w przekładni żadnych olei i itp . xD]

moim zdaniem to przelozenia poszly te co są w przekładni za sprzęgłem…

Albo coś z paskiem, sprawdź ten napęd :wink:

A mi się wydaje że odkręciło się sprzęgło i blokuje

Pasek raczej nie bo by się koło nie kręciło. Też myślę że to mogą być przełożenia.

Jak nie masz czym albo boisz się że coś się zepsuje to nie rozkręcaj przekładni tylko odkręć samą pokrywę, kilka śrubek, a chociaż zobaczysz czy to coś z paskiem lub sprzęgłem.

A powiedz mi czy jak nim zahamujesz to szarpie nim lub gaśnie ??

Najprawdopodobniej sprzęgło się odkręciło, miałem taką akcje przedwczoraj to normalnie skuter z popychu odpaliłem :smiley: Na wolnych obrotach ci gaśnie?? Jak chcesz się zatrzymać to czujesz jakby coś przeskakiwało??

Marian ja tak miałem jak skonczyły się okładziny sprzęgła. Sprzęgło spiekło się z dzwonem i odpalałem go na popych xD

Odkręć dekiel i sprawdź wszystko ja ze swojej strony dodam że kiedyś kolega miał przypadek że z łożyska w przekładni został mak (czyli się rozleciała ). Sprawdź czy koło nie ma luzów na boki.

mam identyczny problem z aprilia sr. tak, skuter nieraz gasnie na wolnych obrotach, blokuje koło. tak, jak chce się zatrzymac to tak jakby przeskakiwało. jezeli to przełozenia to jaki będzie koszt naprawy ?

odkręćcie przekładnie i sprawdźcie sprzęgło, albo się odkręciło, albo któraś sprężynka wyleciała przez co jedna okładzina zahacza o dzwon i stąd to szarpanie.
odkręcić przekładnie to chwila a sprawdźić czy sprzęgło jest ok to nie ściągając dzwonu można.
Łapiesz za dzwon i nim kręcisz, jak się będzie kręcić razem ze sprzęgłem to sprzęgło, jak się w ogóle nie będzie obracać to pewnie przełożenia. kręcąc dzwonem ma się z nim obracać tylko koło, a jak pokręcisz wariatorem to ma kręcić się tylko sprzęgło a dzwon ma się nie ruszać. sprawdźcie i powiedzcie co i jak.

dodam jeszcze, ze gdy próbuje odpalic go kickstartetem to koło się kręci. Jutro rozbiore tą przekładnie i napisze co się dzieje.

To nie pal na biegu hehe a tak na serio to spręzynki ci się pourywać mogły i sprzegło od razu łapie i jedzie albo tak jak wyżej że okładziny się spiekły bo przełożenia raczej do tych objawów nic nie mają już nie mowiac o wariatorze

kopiąc w kickstarter to tak jakbyś obracał wariatorem, a kręcąc wariem obracasz sprzęgłem, a jak równocześnie kręci się koło to znaczy wychodzi na to że coś ze sprzęgłem i nie ma innego wyjścia, mógł też się mocno dzwon wgnieść i tam gdzie jest wgnieciony łapie sprzęgło stąd też takie szarpania. w każdym razie sprzęgło i dzwon sprawdź.

Wielkie dzięki. Skuter juz naprawiony. Mieliście racje, odkręciło się sprzegło. Obróciłem dwa razy śrubą i skuter jeździ jak wcześniej. Jeszcze raz dzięki. Temat do zamknięcia.