Aprilia RS 50.

Cześć , doradźcie mi jaką dyszę założyć do gaźnika dellorto 17,5 ? Dopowiem że w Aprili jest założony sportowy tłumik Malossi MHR i po odpaleniu słabo wchodzi na obroty dopiero po przekroczeniu 6 tyś łapie je ładnie ( mówię jak moto stoi na luzie ) i dowiedziałem się że jest źle dobrana dysza ( nie wiem jaka aktualnie jest ). Dzięki temu że wolno je łapie Aprilia bardzo słabo rusza z miejsca lecz po przekroczeniu 6 tyś jest naprawdę bardzo fajnie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

orientujesz się jaką masz dyszę w gaźniku w tym momencie?
Zalezy na czym ci zależy ja miałem tłumik leovince TT , dyszę 44, ale gaźnik był 12 bodajrze i jechałem 110 licznikowe we 2 osoby, na dłuuugiej prostej na odcince, ale silnik świeżo dotarty, paliła mi niecałe 3 litry, a w rsce kolegi na tłumiku tecnigas była dysza 92, gaźnik 17.5 myślę, że na to nie ma reguły, musisz dostosować wielkość dyszy do stanu silnika. Im gorsza kompresja tym większa dysza, żeby sprzęt jechał. Na początek można pomyśleć o regulacji położenia iglicy. Ustaw zapinkę tak, aby iglica jak najmniej chowała się do gaźnika, przy tym samym ustawieniu przepustnicy, powinno pomóc. Im większa dysza, tym większe spalanie na 92 może podchodzić pod 4,5-5L/100, ale będzie lepsze odejście.

Generalnie jeżeli nie wiesz jaka jest wielkość dyszy to odkręć świecę i powiedz jaki masz kolor świecy, jeżeli jasna to weż dyszę ok 80 jeżeli jest ciemna, to możesz wziąć mniejszą ok 50-60

najlepiej jak sprawdzisz jaką masz dyszę i kolor świecy pozwoli to w miarę precyzyjnie coś dobrać. Pozdrawiam