aprilia rs 50 2000r

witam jakis czas temu zakupiłem aprilie.Mam w niej duży kłopot z odpalaniem na zimnym silniku. Rozrusznik kreci się tylko do 250obr/min wie wiem czy on powinien tak słabo kręcić. Więc odpalam ja na pych musze ja zawszę pchać z jakieś 250-300m żeby zaczęła coś buczeć. Jak ja pcham to zaczyna odpalać dopiero przy 4k obrotów.Wiec troszkę się nabiegam. Moto jak juz odpali to z początku strasznie dymi.Gaznik posiadam phgb21 DELLORTO dysze nie wiem jakie są nie są opisane świece mam nowa 10km zrobiła cylinderek 50cc aluminiowy.Ktos cos wie co to może być albo co robić.
dziękuję za pomoc jestem blaty w temacie 2t wiec proszę tłumaczyć bardzo jasno

dymi paliwem (czarno) czy olejem (biało i czuć olej)?
zmierz kompresje bo pachnie to zajechanym cylindrem i brakiem kompresji

dymi na biało czuć olej cylinderek ma zrobione 1200km. Mieszanka jest robiona poprzez dozownik.
Ale dla pewności zawsze korek oleju dolewam do paliwa

1200km to 1200 okazji żeby go zabić. zmierz kompresje. i nie lej oleju jeżeli masz sprawny dozownik

poprzedni właściciel doradził żeby dolewać bo mówił ze nic się nie stanie.Zamawiam przyrząd do mierzenia kompresji dam znać za 2-3dni

pytanie na ile przytomnie “dolewasz” tego oleju. Bo jeżeli zawsze wyjeżdżasz do końca, tankujesz na full i “dolewasz korek” to pół biedy. Ale jak np dolewasz tylko pół baku paliwa a i tak “dolewasz korek” to ci ilość tego oleju w paliwie wzrasta… kilka takich dolewek i sie okaże że proporcje oleju do paliwa masz tragiczne.

To by trzeba dolewać zawsze z miarką w której widać ile oleju masz wlać w zalezności od ilości dolanego paliwa i porządanej proporcji.