aprilia rally 50 nie odpala

witam ma problem z aprilia nie chce odpalić. próbowałem już wszystko i nic. skuter jakby chciał zapalić a nie moze

w to “wszystko” z twoje listy czego próbowałeś to znaczy co?
No ja bym spróbował sprawdzić iskre, kompresje i paliwo - ale to się mieści w definicji “wszystko”.

Sprawdziłem iskre, gaźnik wyczyściłem sprawdzałem czy paliwo dochodzi. Kompresja jest ok. Kilka Świecę prawdziłem. Cewkę włożyłem inna i nic. Skuter jakby chciał odpalić ale nie może

a tą kompresje to jak sprawdzałeś? manometrem może i wiesz ile wynosi czy zatykałeś dziure od świecy palcem?

Zatykalem palcem i jest dobra bo jak kopie to palec odsuwa

palec to sobie możesz wsadzić w tyłek a nie mierzyć tak kompresje.
tyle w temacie twojej diagnostyki.

Ale kompresjia jest napewno dobra bo skuter był 2 miesiące temu u mechanika i cały czas było dobrze

Może inne pomysły

kompresja, iskra, paliwo (w cylindrze a nie gaźniku).
skoro jednak jesteś święcie przekonany że wszystko dobrze sprawdziłeś i jest “ok” to z innych pomysłów przychodzą mi do głowy kosmici albo terroryści.

Co to jest w ogóle za argument że skuter był 2 miesiące temu u mechanika?
facepalm

To przez dwa miesiące jego stan się nie mógł zmienić? To skoro go odebrałeś od mechanika dwa miesiące temu to pewnie odpalał? No to chyba powinien dalej odpalać… przecież był dwa miesiące temu u mechanika.

Słuchaj wczoraj normalnie jeździł i odpalił nie wiem co się stało wiec pytam się

wiec ci mówie. a ty wiesz lepiej i opowiadasz mi co było dwa miesiące temu.
teraz trzeba sprawdzić POPRAWNIE podstawowe rzeczy a potem ew. szukać głebiej

Sprawdziłem najpierw świece potem gaźnik wyczyściłem i nic. A wiec wlałem trochę paliwa do cylindra i i nic. Zmieniłem fajkę na inna i cewkę i nic
Może jakiś pomysł

może kompresja?

nie masz wrażenia że kręcimy się w kółko? Chłopaku, nie sprawdzisz “placem” czy kompresja ma 4atm ( na których nie odpali) czy 14 atm na których pójdzie na gume. I jedna i druga “odepchnie ci” palec.
A skoro taki masz stan wiedzy to może i pozostałe elementy tak nie do końca są ok sprawdzone. Masz jeszcze zawory membranowe, kraniki, podciśnienia… ale to potem. Najpierw zweryfikuj czy gara nie zajechałeś

Udało mi się go odpalić ale chodzi jakąś minute i próbowałem go wtedy wbić na obroty a nie mogłem gaz na full i nic tak jakby się dusił

Mam takie wrażenie.

udało ci się go odpalić JAK? co zrobiłeś że zapalił? świeca w jakim stanie?

Kopałem chyba 30 minut i odpalił a świecą była makra i zgasł i nie mogłem o potem odpalić juz

Witam musisz sie dostać do głowicy i sprawdzic jak jest dokręcona.Jak jest słabo bo śruby się poluzowały to dokręcasz i powinno być ok.Ale jak jest dobrze to zdejmujesz cyla i ogladasz jak sie oczywiście znasz.

Sprawdziłem głowice czy jest dokręcona była mocno dobręcona i Jeszcze sprawdziłem czy jest porysowany brak rys
Może inny pomysł

a jak sprawdziłes cylinder że nie ma rys bez rozkręcania tego całego układu?

Najpierw sprawdziłem czy jest dokrecony a potem go odkrecilem z sprawdziłem