Witam…Mam problem z aku, poniewaz jak go naladuje to na drugi dzien jest rozladowany;/ Niewiem czym to jest spowodowane… Mozecie mi powiedziec gdzie znajduje się pradnica w skuterze ktora laduje aku?
A akumulator jest nowy? Bo jak nie, to najpewniej zakończył swój żywot i należy zakupić nowy
swoją drogą polecam żelowy bez obsługowy, najmniej z nimi problemów jest.
no ale co mi z tego ze kupie nowy aku??jak moze gdzieś byc cos nie tak i znowu będzie się rozladowywal;/ :-/
Zużycie akumulatora objawia się właśnie w taki sposób jaki napisliście, więc najprawdopodobniej jest zużyty. Najlepiej pożycz od kogoś aku i wtedy zobacz czy będzie się działo tak samo. Jeśli nie, kup nowy - jeśli tak, wtedy będziemy myśleć. Nie ma co gdybać.
hmm…niebede pozyczal od kogos aku bo jak jemu zwale to bede jeszcze mu musial kupowac :-/ mam zalozone neony i moze cos jest nie tak,wiec doleje wody do aku jak będzie mało(woda ma zakrywac te w srodku to takie co jest) naladuje i zobacze co będzie się dzialo :-/
Może jak robiłeś instalacje to zrobiłeś gdzieś zwarcie i wyładowywujesz aku? Ale najprawdopodobniej musisz kupić nowy i nie będzie problemu, ja miałem tak samo.
Jest sposób na sprawdzenie aku. weź woltomierz i sprawdź ile ma bez niczego - nie przekręcaj stacyjki. Najlepiej jak będzie miał ok. 13. Potem podłącz aku pod jakąś cewkę (jakieś uzwojenie)- żeby miał obciążenie - na woltomierzu nie powinno spaść poniżej 12 - jak spadnie to kaplica i nowy aku do kupienia. Warto jeszcze sprawdzić czy masz dobre ładowanie. Po prostu wykręć aku i odpal z kopki - jak odpali i po jakimś czasie zgaśnie lub nie zgaśnie w ogóle to ładowanie jest jak nie odpali to masz przyczyne rozładowanego aku. Warto przejrzeć instalacją czy nie masz gdzieś przedartej izolacji kabla - to może był też przyczyną.
Nie do końca tak jest… Ciężko znaleźć taką cewkę - np przekaźnika ma za duży opór, jeśli dasz zbyt mały to zrobisz najzwyklejsze zwarcie… Na początek podłącz najzwyklejszy woltomierz i zanotuj napięci przy zgaszonym i odpalonym silniku. Jeśli będą prawidłowe to sprawdzisz pobór prądu - jeśli on też będzie normalny to akumulator do wymiany.
Przecież jak skuter ma alternator to nie odpali bez aku(Przynajmniej mój pan od fizyki tak mówił.) i to też żadna metoda do sprawdzenia.
~nsb - Jakaś nowa teoria :?: Alternator przekształca ruch na prąd, który jest stabilizowany przez regulator napięci, a następnie ładuje akumulator… Jeśli go nie będzie to ten prąd pójdzie np na kierunkowskazy ale co to ma do tego czy skuter odpali PS oczywiście musisz odpali go z kopniaka…
Wiem wiem ale on mówił że do rozruchu alternatora potrzebna jest jakaś większa energia bo pytałem go czemu mój sqt pali bez akumlatora a kolegi nie i tak mi to uzasadnil
Ten twój Pan do fizyki (ciemne ciało pedagogiczne) może się na fizyce zna ale nie na elektryce skuterów. Mówiłem że twojemu koledze nie odpala bez aku - ma zwarcie na masie - dlatego. priqso - kup bezobsługowy i spokój i sprawdź przy okazji jak będzie ci się chciało całą wiązkę - zapytasz jak - bateria+żaróweczka+kabelki - kolorami wiązkę sprawdzaj czy wszystkie przewody dadzą ci światło na żarówce. Ja miałem kiedyś odkręconą masę i to było przyczyną rozładowanego aku i braku świateł. (a żeby dojść do mocowania masy musiałem sq wybebeszyć)nsb napisał:
Przecież jak skuter ma alternator to nie odpali bez aku(Przynajmniej mój pan od fizyki tak mówił.) i to też żadna metoda do sprawdzenia.
Ja sobie zrobilem audio w Neosie i tez mam problem… a mianowicie podlaczylem radio samochodowe bezposrednio pod akumulator… do radia glosnik… i wszystko cacy gra i wogule… tylko ze nie wiem jak to zrobilem ale urwalem(i pol zostalo) od akumulatora jeden z tych wystajacych mocowani na kabelki(niestety nie wiem jak to nazwac ale chyba wiecie o co chodzi), to okrecilem koncowke od cewki kablem od radia owinolem dookola tego co mi zostalo przy akumulatorze i gra… ale po 2-3 dniach cala elektronika w bzyku się poje****, starter nie kreci, radio nie gra, kierunki i swiatlo stopu tez na zaplonie nie dzialaja ( a zawsze dzialaly), swiatla i kierunki mam dobiero jak go odpale:/ a radia nie mam wcale… podlaczalem drugi akumulator… i jest to samo…
NIECH SIE WYPOWIE KTOS KTO MA POJECIE…PROSZE:] I Z GORY DZIEKUJE
I po kiego badyla to skopiowałeś ze swojego topicu? ;| Imbecyle. ZAMYKAM.