Witam chciałbym sobie zakupić akumulator i nie wiem czy taki by był wystarczający do Kymco Grand Dink 50/70 Obecny jakiś tam no name jest 3Ah 12v. czy mogę również jakiś większy niż 3Ah kupić?
Kwasowy akumulator (z płynnym roztworem kwasu) jest lepszy, sam sobie jest regulatorem napięcia, nie zabije go krótkotrwały prąd powyżej 15V a dla AGM jest już zabójcze. Sam rozważam zakup tradycyjnego akumulatora gdyż układ ładowania w skuterach jest ułomny, prostowany jednopołówkowo. Prądnica w skuterze nie spełnia swoich zastosowań jest zazwyczaj robiona najtańszym kosztem z cieniutkiego drutu. Bierz tradycyjny akumulator bo do pracy w trybie buforowym czyli takim jak w skuterze nada się znacznie lepiej niż AGM
Zastanawiam się nad tym (https://allegro.pl/oferta/akumulator-banner-bike-bull-classic-yb5l-b-12v-5ah-7307645812) ale nie wiem czy wejdzie mi do pojemnika na akumulator a nie mam jak sprawdzić gdyż u rodziny jestem, pokazuje Wam akumulatory w linkach gdyż wiadomo stary muszę zwrócić a te co są w linkach to są najbliższe sklepy ode mnie bym mógł kupić nowy a stary zwrócić.
GrandDink 50 ma 3Ah. 5Ah na ogół już mają inny rozmiar, potem 9Ah ma inny rozmiar znowu. To są konkretne typy akumulatorów a one mają swoje zestandaryzowane wymiary - porównaj.