Airsal 80 ccm - Dysza Tuning czy seria? Tutaj masz odpowiedź!

Witam, Dzisiaj przeprowadziłem nietypowy test.
Setup:
- Airsal 80cc
- Malossi Multivar 4t

Założyłem do tego zestawu dysze 90 i wyciągłem zwężke z filtra powietrza. - Skuter ładnie przyśpieszał, Zamykał licznik gitarka.

Potem założyłem seryjną dyszę (chyba cos 75-80, nie pamietam dokladnie)Zwezki w filtrze nie zakladalem. - Skuter ładnie przyspiesza do 10km\\\\h a potem muli i nie utrzymuje stałych obrotów.

Dysza seryjna + zwezka w filtrze powietrza = Wieksza moc, Lepsze przyspieszenie niz na 90 dyszy i bez zwezki.

Czy ktos mi moze wyjasnic dlaczego mam lepsze przespieszenie na seryjnej dyszy i zwezce w filtrze powietrza, Niz na dyszy 90 i bez zwezki?

Zapewne dlatego, że w seryjnym zestawie masz obliczoną i dobrze dobraną dawkę mieszanki. W drugim zestawie masz zestaw bezmyślny :-).
Jakbyś pokombinował z dyszami i filtrem paliwa to mógłbyś dobrać odpowiednie proporcje.

no cóż masz mieszankę mniej bogatą i szybciej spalającą się - może dzięki iglicy jakoś idzie , w każdym bądź razie mi zarąbiście działa na Polini Airbox + dysza naraku 90 + podniesiona o 1 iglica, ( a na skuterze mojego brata ) chociaz na 98 + filtr bez zwężki wkręca się jak poj...... ale nie ma jak tej mocy ogarnąć i trochę mieszanka jest za bogata

obydwa na tym samym cylku czyli Airsal 50 mm - zależy czego sie oczekuje ja na 90 + airbox mam doskonałą kontrolę nad silnikiem i to lubię

Nic juz nie bede kombinowal. Jezdzi fajnie, Licznik zamyka, Na przyspieszenie biore kazdego chinola. I spalanie 2,8l :D