Cześc wszystkim. Mam problem w swoim aeroxie. Nie ładuje mi akumulatora (jest nowy, starego tez nie laduje) , nie mam światła z przodu. Do póki akumulator trzyma wystarczające napięcie dla modułu zapłonowego DC skuter chodzi pięknie po czym gaśnie z braku prądu. Mam dostęp do kostki prądnicy. Są tam cztery kable. Biały, czarny, żółto czerwony i biało niebieski. Czarną końcówkę miernika daję do ramy skutera, czerwonym sprawdzam napięcia. Na białym jest ok 12v na wlaczonym czy wylaczonym silniku. Stabilizator napięcia jest nowy nieużywany, robi się ciepły podczas pracy, czyli dobrze. Na pozostałych jest znikome napiecie rzedu dziesiątych Volta. Proszę o pomoc w przywróceniu ładowania. Zapłon mam 12-cewkowy, sprawdzałem kable od statora, cewki wyglądają dobrze, nie ma syfu żadnego. Już nie wiem co robić.
Sprawdzilem kable i bezposrednio z prądnicy do stabilizatora jest dobre przejscie. Mam pytanie. Czy zielono biały kabel, który przechodzi w czarny w instalacji powinien miec polączenie do masy?
rozumiem, że pomiaru dokonujesz przed regulatorem ? Jeżeli tak to przed regulatorem mierzysz prąd przemienny a nie stały. Prawdopodobnie masz przebicie w zwojach iskrownika lub spalone uzwojenie. Prawdopodobnie iskrownik do wymiany. Przewód biało niebieski to sygnał dla modułu zapłonowego. Prawidłowe napięcie prądu przemiennego dla iskrownika to przedział 20-90V. Co do przewodu zielonobiałego… sprawdź czy masz cewki umasowione, odkręć koło magnesowe i zobacz, czy którakolwiek końcówka zwoju jest przylutowana do obudowy iskrownika, jeżeli tak to masz cewki umasowione i nie musi być dodatkowego połączenia masy. Jeżeli nie masę musisz podłączyć do masy pojazdu. Jeżeli masz moduł DC i do tego światło z przodu nie świeci to masz tam iskrownik 3 fazowy odpowiedzialny tylko za ładowanie akumulatora, w takim wypadku cewki nie są umasowione a co za tym idzie zielonobiały może być masą.
Tak wygląda stojan. To jest bezmasowy czy umasowiony?
Masowy, na drugim foto jest łącznik do miejsca mocowania (taka blaszka). Jest to stator z jedną fazą ładowania oraz odczepem na światła. Wymień stator i będzie ok.
Dzięki za pomoc. Sprawdziłem napięcia tak jak napisałeś i na białym i żółtym mam poniżej 10v. Zamówiłem już stator, wymienię i dam znać. Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Powinien być zamontowany tak jak na foto 1 czy 2? W sensie blaszką masującą do mnie czy do karteru?
Przewody mają być w stronę karteru
Wymieniłem stator, wszystko podłączyłem i jest problem. Multimetr podpięty pod akumulator, zapłon na on i podczas kopania gwałtownie spada napięcie na akumulatorze, skuter nie odpala a biały przewód od ładowania nagrzewa się. Co może być nie tak?
Gdzieś masz zwarcie
Przed chwilą sprawdziłem i między połączeniami lutowanymi na statorze (żółty i biały przewód) jest przejście. Tak chyba nie powinno być?
I jeszcze żółto czerwony kabel (ładowanie) łączy do masy… Kupować nową instalację?
Już ten drugi problem zlikwidowałem, odpala ale nadal nie ładuje i nie ma swiatel. i tak jak wyzej
Wcześniej nie wspomniałem, że to silnik ze starym typem zapłonu (AC), do którego musiałem zainstalować nowy zapłon. Wrzucenie samego statora, impulsatora i koła od nowego zapłonu nie daje sukcesu. Trzeba wymienić także “talerz” do którego mocujemy stator, tyle że nie idzie tego dostać. Ja znalazłem fartem używke. Po wymianie całości wszystko działa. Dzięki za pomoc.