50ccm a 60ccm ??

koledzy mam takie pytanie otoż mam skuter romet 727 60ccm a moj kolega ma jakiegos innego chinczyka 50ccm sprawa jest taka na prostej drodze to wiadomo moj leci ladnie a jego lekko przymula ale jak juz jest wieksza górka to moj zamknie licznik a jego jak sie bujnie to wyprzedza mnie dlaczego ? kto wie ?

Może dla tego że chińczycy montowali różne przekładnie, prosty przykład dwa skutery identyczne, bliźniaki jedno jajowe z tego samego sklepu, ale jeden ma przekładnie w kole 13/1 a drugi ma przekładnię 11/1. Może o to chodzić

Ja raz miałem 98 km/h na liczniku swojego Rometa 717 4T, Dobra wiadomość to taka że w rzeczywistości było 88 km/h co i tak jest super wynikiem. Rozpędzałem się z górki powoli a potem na końcu dociskałem gaz - potrafił trzymać ponad 80 km/h ale sam na prostej nie uzyskał więcej niż 75 km/h.

Po zmianie cylindra na 72 cm3 osiągał 70 km/h i więcej nie chciał. A wszelkie odstępstwa od oryginału w napędzie pogarszały prędkość i przyspieszenie.

Zmianę prędkości potrafi wywołać zmiana paska napędowego z 28 stopni na 30 (niektóre paski występują w tych dwóch wariantach). Do tego dochodzi spasowanie elementów w gaźniku, rodzaj gąbki w filtrze powietrza. Tutaj takie szczegóły mają spory wpływ na końcową moc silnika.

Cóż, Chińczyk Chińczykowi nierówny :)