Witam, jestem Nicole i jestem nowa na forum i można rzec w świecie motoryzacji. Motocyklami interesuję się od 2 klasy podstawówki, ale dopiero teraz (mając 16 lat) planuje kupić motorek. Trochę o mnie: jestem dziewczyną, mam 180cm, ważę ok. 55kg. ale jestem dość silna.
Motorowery jakie mnie interesują to:
-Yamaha tzr 50
-Aprilia RS 50
-Rieju RS2 Matrix
-Derbi GPR Nude
oraz rozważam kupno nowych "noname-ów" typu:
-Zipp Pro 50
-Junak 903 Race.
Na zakup zamierzam przeznaczyć 6 tyś., oczywiście pierwsze cztery używane, a kolejne dwa nowe. I tu pojawia się moje pytanie, otóż czy warto się pchać w używane markowe motory czy lepiej pozostać przy chińczykach z gwarancją? Osobiście wolałabym jakąś porządną używke, ale chętnie poznam Wasze opinie, który konkretnie wybrać i dlaczego.
Jestem świadoma tego, że istnieją już podobne tematy ale mało z nich dotyczy dziewczyn i nie znalazłam jeszcze odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Nicole ;]
W derbi są dobre silniki, w RS'kach w nowych budach zamiast starej AM6 która siedzi we wszystkihc tzr i starszych RS jest silnik od derbi, który jest mocniejszy od standartu AM6, Na twoim miejscy bralbym RS w nowszej budzie z tym silnikiem DERBI, jak ów złapiesz jakąś w dobrym stanie:) TZR ma cienki napęd. Moi kumple mają 3x RS i 2x TZR, lepsze są mocowe RS w starej i nowej budzie, silniki te same w starych ale lepszy naped :) lekka roznica jest. Bierz RS w nowej budzie.
Lecz jeżeli masz 16lat wyrabiałbym prawko A1 i kupił 125, Ja w planach mam zakup Yamahy YZF 125, pali malutko na seri 3,5l/100km :)
Kumple mają i polecają w czym RS 125 pali ok.7l/100km :)
Ja ci polecam Leone RK 50 S. Jest to dość dobra konstrukcja. Jak chcesz obejrzyj test skuterowo.com na temat tego motoroweru. Powiem jeszcze, że "Leone" to sub marka Keewaya, podobno to jest najlepsza chińska firma. Choć leone też ma bardzo ładny wygląd, taki rasowy japoniec można powiedzieć. Rozważ też Kymco Nexxon 50. Może wyglądem nie grzeszy, ale za to jest lepiej wykonany od wszystkich chińczyków, bo to Tajwańska firma.
Pozdrawiam!
Masz racje jest mało dziewczyn na 2 kółkach, ale wracając do pytania. Nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi to zależy od Ciebie. W markowych używkach nie wiesz co jest tak naprawdę w środku i może ci się trafić motorower w cudnym stanie zewnętrznym ale środek to co innego albo na odwrót, nie będę się rozpisywał bo tego jest dużo z używanym jest jak na loterii. A nowe chińskie, to też loteria zależy od egzemplarza, ja miałem doczynienia tylko z PRO 50 z cylindrem 70cc i nawet nawet, ale jak głosi słynne powiedzenie "jak dbasz tak masz" i jeśli nie będziesz go katować i dobrze dotrzesz to myślę że chinol ci dobrze posłuży.
Ekspertem nie jestem. Mogę się mylić
Motorowerowy napisał:
Ja ci polecam Leone RK 50 S. Jest to dość dobra konstrukcja. Jak chcesz obejrzyj test skuterowo.com na temat tego motoroweru. Powiem jeszcze, że "Leone" to sub marka Keewaya, podobno to jest najlepsza chińska firma. Choć leone też ma bardzo ładny wygląd, taki rasowy japoniec można powiedzieć. Rozważ też Kymco Nexxon 50. Może wyglądem nie grzeszy, ale za to jest lepiej wykonany od wszystkich chińczyków, bo to Tajwańska firma.
Pozdrawiam!
Nie, nie, nie... Tylko nie Leone RK 50S. Jeżeli chcesz się toczyć ledwo co po drogach to proszę bardzo. Wystarczy pomyśleć przecież 4 suwowa 50 nie da rady jeździć płynnie przy 134 kg masy Leone. Dodać jeszcze te grube opony które są tylko do lansu bo na 50 to taki muł że szkoda gadać.
Jeżeli trafisz na zadbaną używkę to Ci długo pochodzi, ale ciężko takie znaleźć.
Podsumowując jak masz tyle kasy to bierz zadbaną używkę.
Jak rozumiem szukasz czegoś sportowego. Różnica między Zipem PRO itp a markowymi motorkami jest jak... no właśnie, tutaj ciężko powiedzieć, Sam dysponując teraz 6k pln brałbym jak najmłodszy motorek z zablokowanym silnikiem. Pewność że nie był katowany długą jazdą z maksymalnymi prędkościami jest zawsze lepsza niż dwu letnia gwarancja z kilkoma gwiazdkami i niepewnym serwisem.
Kompromisem między nowym Zipem i używanym markowym byłby nowy Keeway TX ale czy to jest rozwiązanie które Ci się spodoba? Silnik to kopia AM6 na licencji, Niektóre elementy pasują od Aprili MX na bazie której TX został "zaprojektowany". Taki lifting MX'a na częściach najlepszych z tych chińskich. Keeway przecież dzielnie pracował nad mianem najlepszego z chińczyków.
Jeśli chcesz moc, niezawodność i wygląd adekwatny do osiągów wybierz tą nowszą Aprilie RS.
od wczoraj mam rieju rs2 matrix narazie nie narzekam na blokadzie 80km/h bardzo ladne przyspieszenie lepsze od tzr,
tzr tylko sie wysoko cenia
motory sie roznia minimalnie wielkoscia i szerokoscia tzr sie wydaje wieksza (moj kolega ma)
aprille podobno duzo pala
arturo12342, możesz mi powiedzieć ile dałeś i jaki rocznik?
Wiecie jak jest z częściami do Rieju RS2? Bo obawiam się, że może być problem z dostępnością... jednak Tzr-ka jest popularniejsza.
Rieju i TZR mają te same silniki :) Co do RS to mój kolega sprzedaję RS 2007 :) Moto godne polecenia, zadbane. Tutaj masz link http://tablica.pl/oferta/aprilia-rs-50-07-krakow-CID5-ID2GNtd.html
PS. Rs-ki wcale dużo nie palą. ok 4L :)
2007r rieju rs2 matrix 4300zł -->zielona z czarnym
tzr jest popularna i przez to sie ceni
do tzr są części droższe--> silnik ten sam ale podzespoły są inne
w takim kolorze
http://tablica.pl/oferta/sprzedam-motorower-rieju-rs2-matrix-CID5-ID2GTSr.html#b5e6d7f576
Moj kumpel sprzedaje RS w nowej budzie z mocniejszym silnikiem, popracował nad nim, malowanie jak to czarno czerwone + felgi czerwone + polerka, polerka tłumika, vmax ok 110, cena 6.500.
Spoko, szukam czegoś w okolicach Gliwic, ogólnie na Śląsku. Myślicie, że 6000zł za Rieju z 2010r. to dobra cena?
Jak ktoś z okolicy sprzedaje coś ciekawego to może podrzucić linka ;)
jak za ten rocznik to myśle ze tak