Ta, paliwa lotniczego też można nalać ;DCionek1 napisał:
No i lepsza moc powinna być na denacie! Ale tylko przeźroczystym! W końcu czysty etanol! :D
ja mam dostęp do wysokiej klasy etanolu ale nie będę ryzykował ze swoim sqtem :)
I co polepszyło się po tym STP?
Krzysiek, jak chcesz mieć spalanie na poziomie 5,5 litra na setkę to tankuj 98. Zapłon w skuterze Inca Street nie jest przystosowany do takiej liczby oktanowej. Zalej sobie, a zobaczysz jak skuter będzie się dusił.
Panuje powszechne przekonanie, ze liczba oktanowa jest wyznacznikiem jakości paliwa. Tymczasem to dodatki do benzyny 98 powodują efekt, a nie liczba oktanowa! Dlaczego najlepszym paliwem jest Shell V-Power (nie Racing)? Bo ma 95, a nie oktanów i dodatki czyszczące!
A te dodatki STP są bardzo dobre i działają pomimo, że 250 ml lejesz na 60 l paliwa. I to właśnie ulepszone paliwa rozwalają silniki wypłukując cały nagar, a środki typu STP wypłukują bezpieczną jego ilość.
Kisiu czyli podzielasz moje zdanie by lac 95 i dodawać STP formuła do benzyny?
KrzysiekP i co spalanie się zmniejszyło po użyciu STP ?
tak od razu zauwazyłem różnice po przejechasnym dystansie ale to moze i jakość paliwa. jak zużyję całą butelke to powiem na 100% jak jest
Tak, Krzyśku. Ja sprawdzałem na Supremie 98 i Ultimate 98. Nie warto. Skuter chodzi gorzej i więcej pali. Gdyby moduł dało się przestroić i wgrać inną mapę zapłonu to może tak ale zasada jest taka żeby jeździć na benzynie o najniższej dopuszczalnej liczbie oktanowej (w wypadku Street'ki 90). Im wyższa liczba oktanowa tym mniejsza kaloryczność benzyny i wolniejsze spalanie. A V-Power Racing ma wysoką liczbę oktanową i wysoką kaloryczność dlatego, że zawiera dużo jakiegoś estru (nie pamiętam jego nazwy).
Lej zwykłą 95 i czasem dodawaj czerwonego STP do benzyny w odpowiednich ilościach i będzie dobrze. Nie lej tylko V-Power 95, bo Ci utleni silnik.
Ja po 2 tygodniach jazdy na dodatku shell mogę powiedzieć że silnik się zdecydowanie ożywił, zmniejszyło się spalanie o 0.3l i w ogóle skuter lepiej lata. Jak mi się skończy dodatek do czyszczenia to kupię ten drugi co polepsza benzynę i wtedy zobaczymy co się będzie działo!
Ten drugi dodatek ma słabsze działanie i powinien być używany zapobiegawczo po czyszczeniu.
Kisiu masz na mysli tego stp formuła do benzyny?
Nie, shell-a. A tu masz więcej info: www.stp.com.pl
Czerwony STP działa zapobiegawczo, a czarnego nie stosuj, bo czyści zapchane wtryskiwacze, a Ty masz gaźnik.
czyli jakbym wlał shela to tylko silnik do remotnu po jakimś czasie?