Test Motocykla Zipp Caferacer 125

Mateusz, żadna wiocha. Oponki nabrały wyrazu. Wg mnie bomba.

Motor odebrany. Jestem pod wrażeniem jak to jeździ. Nie spodziewałem się.
Na razie pierwsze 300km na dotarciu 60-70 km/h max. Ale i tak czuć, że ładnie się zbiera. Wykonanie motoru, brzmienie silnik+wydech, wygląd - jestem mega zadowolony z wyboru.
Coś w nim jest. Zatrzymałem się na chwilę go sobie “pooglądać” na spokojnie. Też do mnie podszedł człowiek z pytaniami co to za marka, jaka pojemność, ile kosztował.

Za to u mnie trochę “wiocha”. Zgasł mi 3 razy. Muszę wyczuć to sprzęgło i 1. Za to wszystkie inne wątpliwości z biegami i redukcją dzisiaj sobie sam rozwiałem. Trening czyni mistrza, więc zakładam, że za każdym dniem będę z moim moto lepiej się dogadywał.

Pzdr,
Łukasz

Witam kolegow.
Moj cafe zamowiony. Lada dzien u mnie. Mam nadzieje ze bedzie sie rownie dobrze spisywal jak u Was :slight_smile: Bialego udalo mi sie dorwac ale tylko przez internet - w okolicy albo czarne albo niebieskie.
Ja tez jestem “poczatkujacym” jezdzcem - tzn jak bylem mlodziencem to pomykalem komarkiem czy shlka ale to dosc dawno. W kazdym razie mam nadzieje ze bedzie dobrze.
Kupilem go w 95% z mysla o dojazdach do pracy - w Trojmiescie zaoszczedze godzine dziennie no i pewnie przyjemnosc z jazdy pomoze mi zaczac nowy dzien na wiekszym luzie :slight_smile:

Czesc wszystkim,
prosze wybaczyc brak polskich znakow, nie mam mozliwosci zmiany klawiatury na polska.

Przymierzam sie do zakupu 125-ki na przyszly rok. Planuje pojezdzic troche po Polsce, raczej na dluzsze dystanse. Biore pod uwage Zipp Caferacera, ale zastanawia mnie tylko czy jest jakas opcja doczepienia sakw/kufra?

Cześć.
Kolego wolfm musisz się dowiadywać u dystrybutora. Moim zdaniem to już są kwestie homologacji. Ten Caferacer jest rejestrowany na 2 osoby. Coś więcej powie na pewno dystrybutor. Przy czym kontakt z przedstawicielami firmy ZIPP jest - jakby to powiedzieć - utrudniony.

Mój Caferacer:
https://ibb.co/bNu7z8

https://ibb.co/hP1Ue8

https://ibb.co/fgSrsT

Lukasz - nie widze zadnych foto ktore zapostowales…

no bo w taki się wstawia link do obrazka a nie do strony z obrazkiem.
używajcie https://postimages.org/ - lekko, łatwo przyjemnie i zawsze działa.

poprawiłem te linki

W takim razie druga próba:

Lukasz jakiego jestes wzrostu?

A ze 180 cm bedzie:)

Kupiłem, czekam na rejestrację do piątku, co w sumie dobrze, bo cały tydzień ma lać, a pewnie ciężko byłoby się powstrzymać, i jeszcze coś bym wymodził :stuck_out_tongue:

No wlasnie. Leje a czlowiek nie moze jezdzic tylko sie zastanawia.
Widzieliscie Junaki M11 cafe i M12 vintage?
Troche drozsze od Zippa ale bardzo ladne.

M11 cafe to byl moj faworyt do momentu w ktorym poznalem cene :slight_smile:
A jeszcze jest taki fajny moto ktorego nie ma w Polsce - nie jest tani ale chyba najladniejsza 125 wg mnie - mash falcone - mozna sobie zgooglowac - piekna maszyna.

Fakt. Fantastyczna maszyna. Tam się pojawiają jakieś kwoty powyżej 3000 Euro. No ale wygląda “na bogato”.
Ale jak wsiadam na swojego ZIPPa to mi się micha cieszy. Dzisiaj w moim rejonie w końcu przestało padać i była okazja sobie potrenować. Coś mam wrażenie, że gorzej wchodzi 4 bieg. Ktoś ma jakieś podobne odczucia ze skrzynią biegów?

Mash bardzo fajny, nawet myślałem o nim, ale skąd wziąć części, jak to nawet żadnego przedstawicielstwa w PL nie ma…
Co do junaków, to zupełnie inne motocykle, dużo niżej zawieszone, zupełnie inne ułożenie nóg (dużo bardziej do przodu), no i o wiele większe, dłuższe i cięższe (a przy tym słabsze, przynajmniej na papierze). Zipp na sucho ma 130 kg, a M11 Cafe 160-170 kg. Przepaść. Z kolei w M12 kierownica jest jak dla mnie piekielnie szeroka.
Myślałem o M11 Cafe ze względu przede wszystkim na dwa gary i chłodzenie cieczą, ale czułem się na nim gorzej niż na Zippie. Ale trzeba mu oddać, że brzmi super. Zależy, czego się szuka. Junaki moim zdaniem bardziej na trasę, a Zipp to taki miejski skoczek. Mnie zdecydowanie chodziło o to drugie :wink:

A ja dziś natknąłem się na błąd/problem konstrukcyjny. Taka przypadłość cafe racer`ow.
Klamka sprzęgła dziś podczas jazdy zablokowała mi się o zaczep lusterka.

Klamka:
klamka

Jak dochodzi do zablokowania:

Dałem dystans i efekt po zabiegu:
naprawa

no ładny kwiatek z ta klamką

Dzisiaj odebrałem swojego i jestem zachwycony :slight_smile:
Co do klamki, u mnie wszystko jest OK. Pytałem dystrybutora i powiedział, że te klamki są “tricky” przy montażu i widocznie ten, kto Ci ją montował, nie do końca umiał. U mnie między klamką a lusterkiem jest dobry centymetr luzu.

jeśli użyjesz do obsługi sprzęgła 2 paluszków (wskazującego i środkowego), a dwa kolejne pozostaną na manetce, to nie będzie problemu, bo nigdy nie dociągniesz klamki tak blisko manetki (dwa palce będą między manetką a końcówką klamki). Tak samo z drugą klamką - dwa paluszki hamują, a kolejne dwa plus kciuk obsługują gaz. Polecam przy przeciskaniu się w korkach :slight_smile:

Tak, tylko próbowałem specjalnie pod kątem tego, co napisał i pokazał Łukasz. U mnie nie ma mowy o tym, żeby dało się to zablokować. Więc wydaje się, że jest to po prostu źle założone.

Moj bialy Zipp wyjechal dzis w podroz do mnie od dilera. Mam nadzieje ze jutro bede juz sie nim cieszyl. Koledzy a jak Wam sie jezdzi? Na nic nie narzekacie? Zadnych problemow? Jak z serwisowaniem?