Mateusz, żadna wiocha. Oponki nabrały wyrazu. Wg mnie bomba.
Motor odebrany. Jestem pod wrażeniem jak to jeździ. Nie spodziewałem się.
Na razie pierwsze 300km na dotarciu 60-70 km/h max. Ale i tak czuć, że ładnie się zbiera. Wykonanie motoru, brzmienie silnik+wydech, wygląd - jestem mega zadowolony z wyboru.
Coś w nim jest. Zatrzymałem się na chwilę go sobie “pooglądać” na spokojnie. Też do mnie podszedł człowiek z pytaniami co to za marka, jaka pojemność, ile kosztował.
Za to u mnie trochę “wiocha”. Zgasł mi 3 razy. Muszę wyczuć to sprzęgło i 1. Za to wszystkie inne wątpliwości z biegami i redukcją dzisiaj sobie sam rozwiałem. Trening czyni mistrza, więc zakładam, że za każdym dniem będę z moim moto lepiej się dogadywał.
Witam kolegow.
Moj cafe zamowiony. Lada dzien u mnie. Mam nadzieje ze bedzie sie rownie dobrze spisywal jak u Was Bialego udalo mi sie dorwac ale tylko przez internet - w okolicy albo czarne albo niebieskie.
Ja tez jestem “poczatkujacym” jezdzcem - tzn jak bylem mlodziencem to pomykalem komarkiem czy shlka ale to dosc dawno. W kazdym razie mam nadzieje ze bedzie dobrze.
Kupilem go w 95% z mysla o dojazdach do pracy - w Trojmiescie zaoszczedze godzine dziennie no i pewnie przyjemnosc z jazdy pomoze mi zaczac nowy dzien na wiekszym luzie
Czesc wszystkim,
prosze wybaczyc brak polskich znakow, nie mam mozliwosci zmiany klawiatury na polska.
Przymierzam sie do zakupu 125-ki na przyszly rok. Planuje pojezdzic troche po Polsce, raczej na dluzsze dystanse. Biore pod uwage Zipp Caferacera, ale zastanawia mnie tylko czy jest jakas opcja doczepienia sakw/kufra?
Cześć.
Kolego wolfm musisz się dowiadywać u dystrybutora. Moim zdaniem to już są kwestie homologacji. Ten Caferacer jest rejestrowany na 2 osoby. Coś więcej powie na pewno dystrybutor. Przy czym kontakt z przedstawicielami firmy ZIPP jest - jakby to powiedzieć - utrudniony.
Kupiłem, czekam na rejestrację do piątku, co w sumie dobrze, bo cały tydzień ma lać, a pewnie ciężko byłoby się powstrzymać, i jeszcze coś bym wymodził
No wlasnie. Leje a czlowiek nie moze jezdzic tylko sie zastanawia.
Widzieliscie Junaki M11 cafe i M12 vintage?
Troche drozsze od Zippa ale bardzo ladne.
M11 cafe to byl moj faworyt do momentu w ktorym poznalem cene
A jeszcze jest taki fajny moto ktorego nie ma w Polsce - nie jest tani ale chyba najladniejsza 125 wg mnie - mash falcone - mozna sobie zgooglowac - piekna maszyna.
Fakt. Fantastyczna maszyna. Tam się pojawiają jakieś kwoty powyżej 3000 Euro. No ale wygląda “na bogato”.
Ale jak wsiadam na swojego ZIPPa to mi się micha cieszy. Dzisiaj w moim rejonie w końcu przestało padać i była okazja sobie potrenować. Coś mam wrażenie, że gorzej wchodzi 4 bieg. Ktoś ma jakieś podobne odczucia ze skrzynią biegów?
Mash bardzo fajny, nawet myślałem o nim, ale skąd wziąć części, jak to nawet żadnego przedstawicielstwa w PL nie ma…
Co do junaków, to zupełnie inne motocykle, dużo niżej zawieszone, zupełnie inne ułożenie nóg (dużo bardziej do przodu), no i o wiele większe, dłuższe i cięższe (a przy tym słabsze, przynajmniej na papierze). Zipp na sucho ma 130 kg, a M11 Cafe 160-170 kg. Przepaść. Z kolei w M12 kierownica jest jak dla mnie piekielnie szeroka.
Myślałem o M11 Cafe ze względu przede wszystkim na dwa gary i chłodzenie cieczą, ale czułem się na nim gorzej niż na Zippie. Ale trzeba mu oddać, że brzmi super. Zależy, czego się szuka. Junaki moim zdaniem bardziej na trasę, a Zipp to taki miejski skoczek. Mnie zdecydowanie chodziło o to drugie
A ja dziś natknąłem się na błąd/problem konstrukcyjny. Taka przypadłość cafe racer`ow.
Klamka sprzęgła dziś podczas jazdy zablokowała mi się o zaczep lusterka.
Dzisiaj odebrałem swojego i jestem zachwycony
Co do klamki, u mnie wszystko jest OK. Pytałem dystrybutora i powiedział, że te klamki są “tricky” przy montażu i widocznie ten, kto Ci ją montował, nie do końca umiał. U mnie między klamką a lusterkiem jest dobry centymetr luzu.
jeśli użyjesz do obsługi sprzęgła 2 paluszków (wskazującego i środkowego), a dwa kolejne pozostaną na manetce, to nie będzie problemu, bo nigdy nie dociągniesz klamki tak blisko manetki (dwa palce będą między manetką a końcówką klamki). Tak samo z drugą klamką - dwa paluszki hamują, a kolejne dwa plus kciuk obsługują gaz. Polecam przy przeciskaniu się w korkach
Tak, tylko próbowałem specjalnie pod kątem tego, co napisał i pokazał Łukasz. U mnie nie ma mowy o tym, żeby dało się to zablokować. Więc wydaje się, że jest to po prostu źle założone.
Moj bialy Zipp wyjechal dzis w podroz do mnie od dilera. Mam nadzieje ze jutro bede juz sie nim cieszyl. Koledzy a jak Wam sie jezdzi? Na nic nie narzekacie? Zadnych problemow? Jak z serwisowaniem?