http://www.youtube.com/watch?v=N8-gq83ap2U&feature=related
Mały diesel.
http://www.youtube.com/watch?v=N8-gq83ap2U&feature=related
Mały diesel.
Taki maly Offtop , ale ktora Kisiu octavia 1.9 TDI ma 120 km ?.
Wgl nie bylo silnikow 1.9 TDI o mocy 120km .
Octavie przewaznie maja 90, albo 110km.
A ogolnie silniki 1.9 TDI 90,110,116,130.
Kiedyś kumpel kupił Octavię 1,9 i mówił, że ma 120 koni. To było ze trzy lata temu, a ona nie była już wtedy nowa więc nie wiem dokładnie, po prostu nie pamiętam ale w każdym razie podobno miała ponad sto i turbo.
Ja tez nie mowie o nowych ... ogolnie mowie o silnikach 1.9 tdi i daje leb, ze nie bylo 120 km ... a z tymi silnikami mialem dosyc duzo do czynienia w rodzinie ;p.
Turbo to ma nawet 90 km , bo bez turba, to byly silniki 1,9 D ktore osiagaly moc chyba cos kolo 60-65 koni , potem byly TD, czyli bez intercoolera , ktore osiagaly moc 75 koni i wkoncu 1,9 TDi(I) , ktore osiagaly moc 90 , 110 , 116 , 130 km ;p.
Tak wiec smiem twierdzic, ze octa twojego znajomego miala/ ma 110km, ewentualnie 130, ale nie jestem pewien, czy w octaviach te silniki stosowali - ja je znam z Passata B5 FL ;p .
Ewentualnie jest jeszcze opcja Chip-Tuningu .. wtedy moga Ci zrobic ile koni chcesz, przykladem jest podstawowy silnik 90 konny , czyli bez pompowtryskow - taki Chip moze ' podrasowac ' Ci ten silnik o ile Ci sie podoba - max z 90km to 125km.
Sam mam Octavie 1 generacji z 2001 i duzo sie interesowalem jakie montuja silniki w Octavie i przewaznie byly to 75,90,110 i podajze 130 ;]
No to ładnie z tym czip tuningiem można wyjść. Ale jak to się ma do żywotności? Czy w tych silnikach jest jakiś "zapas", "margines bezpieczeństwa" który można jeszcze wykorzystać?
Nawiasem mówiąc słyszałem o maluchu, który z seryjnego silnika wyciągał 100 koni...
A ta Octavia musiała mieć pewnie 110 kucy. Gdyby było ich 130 to kumpel, znając go, nie omieszkałby się pochwalić Najmocniejszym Seryjnym Silnikiem.
Tez mam Octavie I generacji ( o3' ) , w tym ból, że to krajówka, czyli golas , noi 1.4 Power ; /... dlatego przewaznie jezdzimy Czolgiem, czyli audi 80 1.9 tdi ; DD.
Audi 80 jest całkiem fajne. Nawet rozważałem kiedyś kupno. Wiem, że są wytrzymałe, a ja kiedyś ostro te samochody katowałem w pracy - nawet 200 km dziennie po mieście, a takie Audi ogarnęłoby to bez problemu.
Raz widziałem w Wołominie Audi 100 z silnikiem chyba dwa litry w automacie i z gazem na sprzedanie. Podchodzę i patrzę - rok produkcji 1988...
A 1,4 to nie za mały trochę silnik do Octavii? Ile to ma reniferków?
Mój dziadek ma w Octavii z 2003 roku 9czyli jedynka) silniczek 1.4 75KM i wbrew pozorom nie jest tak źle-do miasta wystarczy bez problemu, w trasie tez da się jeździć, wyprzedzać-także :) Także bez wyposażenia :) Aczkolwiek widze temacik na OT zszedł.
To spoko, zresztą ważne też ile samochód waży, jakie przełożenia itd. Tu rzeczywiście zeszliśmy trochę z tematu. Leszek da nam po uszach.
Vezyr - mamy taką samą ;p.
Ja tam dziekuje za ten silnik ... wiadomo, jezdzic sie da, ale jak wsiadzie 5 osob do fury i jedziesz po trasie, to istna tragedia !.
Z czystym sumieniem mowie, ze 1,9 tdi 90 km w 80 b4(95rok) duzo lepiej ogarnia temat ... ale offtop ;p.
Leszek napisał:
A jezeli mam karte motorowerowa musze robic prawo jazdy kategorii AM?
Niestety:(
Nie musisz, zostanie wymienione
to to am wchodzi w 2011 12 czy 13 w końcu kur** mać!!!
Już weszło, w styczniu 2013r.
Dla młodzieży 14-18 lat AM (motorower i pojazdy lekkie, małe samochodziki) lub B-1 (samochody do 400kg)
Jak masz ukończone 18 lat (urodzeni przed 1995r) tylko dowód osobisty.
A Hyunday Cuore czy Smart już się nie łapie!
Brawo wygrałeś złotą łopatkę za odkopywanie tematów sprzed 3 lat ;]
Dzięki, dzięki, i ona się przyda Komuś się na pewno przyda... ta informacja ;P
(lecz raczej nie Tobie :) )
---------------------------------------------------------------
I reklam obejrzy parę ;P