benekpe, proszę przeczytaj mój post ze zrozumieniem. Nie pisałem dokładnie o Aprilli ale o (tu cytat): "motorower o wyglądzie np. Aprilii Classic". Odnosiło się to do kontrowersyjnego tekstu lucka71. On twierdzi, że motorower typu cruiser/chopper w ogóle ludzi by nie zainteresował, ja uważam kompletnie co innego - że duży motorower typu cruiser/chopper z czterosuwowym silnikiem byłby w kręgu zainteresowań dużej rzeszy ludzi ponieważ jest ciekawszy niż klasyczny motorower a nie każdy chce jeździć ścigaczem czy crossem. Sam szukam takiego motoroweru, ale jak wynika z forum - taki nie istnieje, przynajmniej na razie :-( Ponadto, jestem już od jakiegoś czasu pełnoletni, nie opłaca mi się robić prawa jazdy kategorii A1, już prędzej typowe prawo jazdy kategorii A. Zrobiłem sobie prawo jazdy kategorii B w zeszłym roku (przed zmianami, teraz jest jeszcze trudniej) i kosztowało mnie to zbyt wiele wysiłku, pieniędzy i stresu. Dlatego poszukuję motoroweru a nie motoru. Gdybym miał prawo jazdy na motor to kupiłbym sobie jakiś motor pomiędzy 250 a 650cm3 a nie siedział na skuterowo.com :-p Jak już wspomniałem wcześniej, robienie prawa jazdy nie wchodzi w rachubę, ale to nie znaczy że nie mogę poszukiwać motoroweru który mnie odpowiada.
No to lepiej poczekaj do tych 24 lat i kup coś sensownego. W pojemności 50cm taki pojazd będzie parodią czegokolwiek.
To Twoja teza kolego @lucpol jest kontrowersyjna, ja swoją opieram na podstawie tego, że modele tego typu były dostępne i zniknęły. Po co wycofywać z produkcji produkt, który jak twierdzisz ma duży potencjał sprzedaży?
Ponadto jak sobie wyobrażasz dużą ciężką maszynę napędzaną lichym 4-suwowym silniczkiem o pojemności 50 ccm?
@lucpol nawet kultowy model Virago 535 uznawany jest jako idealny motocykl dla początkujących. Z racji swych niewielkich gabarytów i umiarkowanej mocy idealnie nadaje się jako pierwszy motocykl dla nowicjuszy.
Zastosowanie jednocylindrowego maleńkiego silniczka do tego typu jednośladów to nieporozumienie.
Aprilia Classic z silnikiem 50cm3 wyciąga 80km/h, po przerobieniu na 80cm3 pojechać można 100km/h. Jak pytałem kilku sprzedających te motorowery to nawet mówili, że jechali nim 110km/h (Aprilia Classic przerobiona do 80cm3). Zobacz też na wagę Aprilli, nie ważny ona więcej niż skutery. Podobnie chińczyki np. Kingway Chopper, osiągi tych maszyn niczym nie ustępują swoim klasycznym braciom i skuterom z czterosuwowym silnikiem. Nie są to zawalidrogi jak próbujesz twierdzić. Proszę też, abyś nie podawał tu przykładów motorów ponieważ to mija z się z celem jak również jest nie adekwatne do tematu (temat brzmi: Motorowery typu "cruiser"). Jeśli chcesz pogadać o fajnych motorach to załóż osobny temat. I nie muszę czekać do 24 lat, przekroczyłem już ten wiek jednakże powtarzam: robienie prawa jazdy na motor nie wchodzi w rachubę. Poza tym mi wystarczy posiadany samochód oraz w zamian za sprzedany skuter, chcę sobie kupić ciekawy motorower. Rozumiem, że niektórym osobom nie podoba się pomysł motoroweru typu cruiser/chopper - ok, każdy ma swoje zdanie. Jednak, prosiłbym o pisanie postów które są zgodne z tematem. Poszukuję motoroweru typu cruiser/chopper - wszystkie jakie znacie i o których słyszeliście, proszę wypisywać w swoich postach.
Szarpiesz się już z tym rok, jedyne sensowne maszyny to Aprilie, czemu więc sobie takiej nie kupisz? Nie znajdziesz już niczego sensownego więcej.
Ponadto 4t o pojemności 50 czy 72 to zawalidrogi i tego nie zmienisz, choćbyś się starał tutaj zaklinać rzeczywistość, a mocno się starasz. Przy czym jak ktoś wyżej napisał skutery niczego nie udają, a te farbowane lisy, które chcą być dużymi motocyklami, toczące się 50-60 km/h w dynamicznym ruchu ulicznym to śmieszna rzecz.