kymco downtown 125

Ogólnie jestem zadowolony…!!!

Cześć,

Pozwolę sobie dopisać do tematu. Szykuję się do pierwszej wymiany płynów w swoim Kymco New DownTown 125i ABS. Instrukcja podaje w zasadzie zakres lepkości oleju, natomiast wiele osób poleca do niego półsyntetyk Motula 10W-40 - 4T 5100 lub również półsyntetyk 10W-40 Motul 4T Scooter Expert. Czy coś stoi na przeszkodzie, czytaj “zaszkodzę silnikowi z przebiegiem 250km”, wlewając po dotarciu pełnego syntetyka, który też ma lepkość 10W-40 - Motul 4T 7100?
Dziękuję.

Według katalogu MOTUL do silnika jak najbardziej możesz wlać 7100 SAE 10W40. Sam osobiście też bym tak zrobił.

witam ponownie 2tys km już poszło jedyne co zrobiłem to te beznadziejne ledy bo nie wszystkie świeciły wiec założyłem ringi ,zostało podłączenie je jeszcze jako kierunkowskazy…
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2974328552615331&set=gm.697728387470957&type=3&theater&ifg=1

Witam mam pytanie jak mogę sprawdzić działanie wentylatora chłodnicy lub termostat czy działa ,i jak do tego się zabrać?

termostat może dobrze sprawdzić tylko w garze gotując go, mierząc temperature i sprawdzając jego otwarcie. chyba że jest notorycznie otwarty lub notorycznie zamkniety… no to wiadomo że zwalony.
inna opcja (taka bardziej “turystyczna” to trzeba sie przejechać i pomacać przewody chłodnicze - jeden powinien być gorący a “schodzący” wyraźnie chłodniejszy.

A wentlator to najlepiej usłyszeć - przejedź sie i zobacz jak trzyma temperature, stań, nie gaś go i powinien sie włączyć po chwili.
Ale wentylator to zarówno i jego silnik, i bezpiecznik, i włacznik termiczny i czasem przekaźnik - wiec tu jest więcej rzeczy.

A czemu sie chcesz za to brać? coś nie tak?

No zauważyłem że jak stoję dłuższą chwilę to temperatura rośnie i mogą wskaźnik temperatury drugi raz mi się to zdarzyło tylko na postoju.

a jaśniej?

Hmm…to nie dzieje się zawsze drugi raz zauważyłem że stojąc dłuższą chwilę rośnie temperatura i na wyświetlaczu zaczyna migać zakres temperatury. W czasie jazdy temp dochodzi do drugiej kreski ,lecz drugi raz zdarzyło mi się że temperatura doszła do trzeciej kreski wyświetlacza LCD i zaczęło migać. Problem w tym że nie jest to nagminne. Czasami silnik pracuje i nic się nie dzieje. Nie wiem czy idzie usłyszeć załączenie wentylatora chłodnicy

jeżeli zbija temperature na postoju to wiatrak chodzi.
Jezeli tylko w czasie jazdy umie sie wychłodzić to są dwie opcje - mimo tego że wiatrak chodzi i tak jest potrzebny większy przepływ powietrza niż może zrobić wiatrak na postoju. Albo wiatrak nie chodzi i jedyny “wiatr” ma wtedy kiedy jedzie.

ALe to też może oznaczać nie do końca otwarty termostat, słabo pompująca pompe, niedrożną chłodnice lub nawet padającą uszczelke pod głowicą. Może warto zbadac płyn chłodniczy na zawartośc spalin.

Witam ponownie pytanie co muszę rozkręcać żeby dostać się do wentylatora chłodnicy?

przednią czasze.
od strony 138 masz układ chłodzenia
http://www.motor-land.nazwa.pl/ksiazki_serwisowe/DOWNTOWN125i.pdf

a wszystko inne na innych stronach

Witam jak zdemontować bok w celu wymiany regulatora napięcia???

serwisówka powyżej. tam naprawde masz odpowiedzi na 99% swoich pytań “jak coś zrobić”.

witam …juz dawno tu nie zaglądałem wiec napisze tylko ze regulator napięcia wymieniony na nowy kupiony na aliexpres i działa już 3 miesiące bez problemu,teraz czekam na moto koc tucano urbano i przedłużam sezon ,z racji ze lubię sobie pojeździć jednośladem szukam jeszcze mufki na manetki czy ktoś może posiada i jak z dopasowaniem?

I że tak spytam: dostałeś ten moto-koc? Jak się spisuje? Że nie wieje to wierzę, ale jak z ogólnym użytkowaniem, wsiadanie, zsiadanie etc.