Junak 901

Założyłem nowe aku i teraz nie wiem cos nie tak ,napięcie jak zakładałem to 12,6V odpalony 2i 5tys obrotów capienie 14,67? jak włam światła to spada do 12,8-13 V w tym jw zakresie obrotów ,co pada regulator czy gdzieś masa ucieka .A żarówke ma H4 55/60V

chyba 60W a nie 60V... chyba.. :)
a tam nie powinna być HS1 35/35W - czyli ta wykastrowana H4 do skuterków? To by dawało 20W mniej poboru a to może mu robić.

Literówka ma zmieniona lampę na retro ,chyba ta od F jak sie nie mylę i daną 60 W ,ale te 14.7 chyba za dużo, mechanik powiedział żeby tylko 15 nie dawał

14.7 na pracującym alternatorze/prądnicy jest całkiem OK.
Natomiast to bez znaczenia jaką ma lampe - tylko jaką ma niej żarówkę. Bo żarówke sie dobiera mocą do instalacji a nie możliwości lampy.
Tzn jak w lampie może być H4 55W ale instalacja obsłuży max 35W z HS1 to sie daje HS1 a nie H4

To myślisz żeby wymienić H$ na taka jaka powinna być,i ładowanie podskoczy ? a te 14,7 V to sie nie przejmować ,młody jak narazie mówi ze odpala od strzału zobaczymy jak sie przejedzie kawałek

Dziś młody dzwoni ze nie może odpalić z rozrusznika motorku ,odpala z kopki mówił jak by aku sie rozładowało ,okazało ze aku wygląda ok nie odpala dlatego ze nie daje napięcia na rozrusznik ,drugie nie ma świateł stopu ,po trzecie tylne światłu zapala sie od razu jak przekręci się kluczyk , kurde co sie dzieje

bezpiecznik i zwarcie

Ale to się stało po założeniu aku, proszę powiedz gdzie są bezpieczniki

raczej jeden bezpiecznik. szukaj przy akumulatorze

Jest tam jeden szklany i jest dobry

skoro nie ma świateł stopu to nie ma i rozrusznika bo on działa przecież w uzależnieniu od hamulca - wiec obwód świateł stop trzeba sprawdzić.
nastepna rzecz to tylna lampa - mówisz że sie zapala od razu po włączeniu zapłonu.. ale która część tej lampy sie pali? ta pozycyjna czy ta STOP?
tam jest najczęściej żarówka z dwoma włóknami co mają wspólna masę. Z czego jeden plus dla STOP jest zasilany z tej części instalacji co odbiorniki stałoprądowe (kierunki, klaskon - z akumulatora generalnie) a przednie światła/światło i tyle pozycyjne z cześci zasilanej wprost ze statora prądem zmiennym.
Tzn taki masz układ w przypadku kiedy przednie i tylne światło (oprócz STOP) ci sie nie zapali jeżeli nie pracuje silnik.
Skoro ta tylna lampa ci sie pali bez sensu od razu a jednocześnie nie masz STOP to może zacznij od tej lampy i jej instalacji. Może szlag trafił żarówke i włókno w niej zrobiło zwarcie

W poniedziałek idzie od mechanika ,jak na razie po założeniu aku jedzie bez zastrzeżeń,