Daelim S2 125 Fi - filtr + wydech

mi sie sprawuje dobrze. zamieniłem stożek polinii na tego motoforca bo jest milion razy cichszy.
Raz mi z niego jakiś pedał powyciągał te wkładki filtrujące więc je sobie dorobiłem a potem kupiłem drugi taki kompletny i teraz mam dwa. Jeden po naprawie w szufladzie i jeden fabryczny

kurde całkiem spoko się prezentuje. A jaka jest różnica na tym airboxie w porównaniu do stożka ? gorzej ? lepiej idzie ?
A może w seryjny airbox dociąć sobie taką "gabke" ?
http://www.scooterkingz.pl/filtr-powietrza-wklad-stage6
tylko jak ją zamontować w przypadku gdy mój seryjny filtr wygląda tak:
http://www.moto-set.pl/userdata/gfx/e9c073b7bf08ec9f31ee0a300ee11603.jpg
http://www.moto-set.pl/userdata/gfx/c5beccfafa2e91ef773a453cc7c10771.jpg
i jest mocowany na kilka śrubek ?

Zamówiłem sobie stożek stage6, zobaczymy jak to będzie działac wszytsko, mam nadzieje, że cacy.

Pytanie po co komuś stożek do seryjnego silnika i to jeszcze na wtrysku? Większy hałas, mniejszy moment obrotowy na niższych obrotach i frustracja zapewnione. Przy seryjnym silniku sens ma tylko sportowa(gąbkowa wkładka) do seryjnego airboxa.

Wombat, już wiem o co Ci chodziło odnośnie polini... na stage6 jest głośno, aż się zdziwiłem, że tak to chodzi. Jak jakieś supermoto, ludzie się odwracają, trochę wioska :P Czy jedzie lepiej ? nie powiedziałbym ale gdy jedzie się jednostajnie to wydaje mi się ze na stage6 jest cichszy, trochę paradox :P Myśle czy by nie przedłożyć mu kanału dolotowego np za pomocą kolanka sylikonowego powiedzmy do seryjnej długości. Powinno być deko ciszej i lepszy Nm niżej.

Na chwile obecną pawelecm masz racje bo tak właśnie jest. Jeszcze pobawię się z seryjna puszką i wkładem gąbkowym tak jak piszesz. Postaram się przerobić seryjny filtr który jest przykręcany na kilka śrub pod wkład gąbkowy, ciekawe co z tego będzie.

btw a co trzeba by było zrobić w takowej 125 na wtrysku aby stożek miał sens ?

W gaźniku to się daję większą główną dyszę paliwową, a na wtrysku to raczej grzebanie w mapach zapłonu, ale to już nie dla amatorów i sprzęt trzeba mieć. Ogólnie to tuning bez zwiększenia pojemności daje niezbyt wiele. Można dać wkładkę sportową, wyrzucić SLS (jeśli jest zastosowany), wyciąć katalizator lub założyć wydajniejszy tłumik no i tuning napędu - wariator i sprzęgło, ewentualnie zastanowić się nad modułem odblokowanym z regulowanym wyprzedzeniem zapłonu. Po zgraniu wszystkiego będzie trochę lepiej, ale kasy wydasz co nie miara. Zmiana pojemności jest kluczowa, ale wtedy musisz ogarnąć sprawy zasilania - wtrysk, dolot powietrza, lepszy tłumik.
Czasem zamiast tuningu lepiej sprzedać 125 i kupić 250 a najlepiej 300 lub 400. O ile ma się prawo jazdy. Jeśli się nie ma to tuning trzeba zacząć od siebie, czyli od zrobienia uprawnień na "A"
Pozdro

Jeszcez chciałbym zmienić tłumik na prezlotowy ale cichy jakiś np z db killerem bo seryjnie ewidentnie u mnie w tlumiku jest kat. Jeszcez sprobuje przedluzyc dolot ze stozkiem do powiedzmy seryjnej dlugosci i zob co to da. Jak nie to wkladka gabkowa w seryjny i już.